Advanced Semiconductor Materials International (ASM of ASMI) fabriceert productiemachines voor de fabricage van chips voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf werd in 1964 in Bilthoven opgericht door Arthur H. del Prado en opereert op wereldniveau. Na enkele verhuizingen in de gemeente De Bilt is de gehele onderneming sinds 2016 gevestigd in Almere. Hierboven: Productiemachines van het bedrijf. (Foto ASM)

 

Meer informatie

Als 27-jarige keerde Arthur del Prado in 1958 terug naar Nederland om als Europees Marketing directeur te werken voor Knapic Electro-Physics, een producent in Silicon Valley van zeer zuiver silicium voor het maken van halfgeleiders. Na gevestigd te zijn in Naarden en Huis ter Heide verhuisde het bedrijf in 1962 naar Bilthoven. Toen klanten eigen silicium gingen produceren, ging  Knapic Electro-Physics failliet. Del Prado startte in 1964 zijn eigen onderneming Advanced Semiconductor Materials (ASM) aan de Obrechtlaan 47 in Bilthoven.

Naast silicium verkocht en bouwde hij ook machines voor de productie van chips. Door de groei van het bedrijf verhuisde hij naar de Laurillardlaan 47 in Bilthoven. Later werd de onderneming gehuisvest aan de Soestdijkseweg Noord 328 in Bilthoven. (Zie hieronder; foto JJR) Daar transformeerde ASM zich tot een internationale innovator in de chipindustrie. De nieuw ontwikkelde ‘opdampmachine’ voor het opbrengen van minuscule lagen materiaal op de chips werd in het woonhuis en de latere aanbouw geproduceerd. Vanaf dat moment ontwikkelde ASM zich razendsnel en stichtte het nieuwe bedrijven en vestigingen in Amerika en Azië.

In 1982 richtten ASM en Philips in Veldhoven ASM Lithography of ASML op. ASML is de nummer één in de wereld voor de ontwikkeling en bouw van lithografiemachines voor de productie van chips. De inspirerende bron voor dit fameuze bedrijf lag dus ook in Bilthoven. Op dit moment werken er wereldwijd circa 25.000 mensen.

ASM verhuisde in 1980 naar de Jan Steenlaan 7-9 in Bilthoven en in 1985 breidde het verder uit naar de Rembrandtlaan 7-9. Hier werden ASM Europe en het ambitieuze onderzoeks- en ontwikkelingscentrum ASM Micro-Electronics Technology Center (AMTC) opgericht. Ook de productie van de ovens vond daar plaats. In dat jaar werkten wereldwijd circa duizend medewerkers voor het concern. De productie van de ovens vroeg echter steeds grotere ruimtes. Door het ontbreken van een alternatieve locatie in de gemeente De Bilt betrok men rond 2000 een nieuw pand in Almere. In Bilthoven werkten vóór die verhuizing 245 medewerkers.

Het hoofdkantoor is aan de Jan van Eycklaan 10 gebleven tot het terugtreden van Arthur del Prado in 2008. Sinds dat moment is het gehele concern met het hoofdkantoor en de productie gevestigd in Almere. Arthur del Prado overleed in 2016 en werd begraven in Bilthoven.

Zijn onderneming werd beschouwd als de Europese grondlegger van machines voor de fabricage van halfgeleiders. Het was de eerste Europese onderneming die in 1981 aan de NASDAQ genoteerd werd, gevolgd door een notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs in 1996. Tot mei 2020 werd onderneming geleid door de zoon van de oprichter, Chuck del Prado. Er werken circa 2400 medewerkers, waarvan circa 150 in Nederland. De marktwaarde is momenteel € 1,8 miljard.

In 1981 noemde Arthur Del Prado in het Utrechts Nieuwsblad zijn onderneming ‘Een industrie die de structuur van ons leven in de komende honderd jaar gaat bepalen.’ Hij had een vooruitziende blik.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Website www.asm.com

Liempt, A. van, ASM, industriële vernieuwing in Bilthoven: deze tak bruist van dynamiek, je staat continue in de vechthouding, Utrechts Nieuwsblad, 2 december 1981,

Duijn, Jorijn van, Fortunes of High Tech:  A History of Innovation at ASM International, 1958-2008 (Techwatch, Nijmegen 2019),

Informatie door Jacques Reijniers ontvangen van de Executive Assistant van ASM International N.V. te Almere .