In 1882 werd een inwoonster van De Bilt in  haar slaapkamer verrast door een inbreker. In feite schrok de dief minstens zo hard. Afbeelding: De zwarte man in het slaapvertrek, tekening van Alfred Roloff voor Lord Lister 005.

 

Meer informatie

In het centrum van het dorp De Bilt woonde mevrouw Martens. In de nacht van dinsdag 25 juli 1882 verschafte een inbreker zich toegang tot haar woning. Hij doorzocht het hele huis en stak voorlopig alleen wat geld in zijn zak. Op zijn sluiptocht kwam hij ook in de slaapkamer van de dame.

Toevallig stond mevrouw Martens op dat moment op omdat zij een deur wilde dichtdoen die openstond. Daarbij liep zij tegen de inbreker aan, die meteen wegvluchtte.

Omdat het donker was, kon zij maar een vaag signalement van de indringer opgeven: hij had donkere kleren aan. Omdat hij geen voorwerpen had meegenomen die bij verkoop een spoor zouden kunnen opleveren, kon de politie hem niet arresteren.

Dergelijke gebeurtenissen spraken de negentiende-eeuwers aan en ze komen dan ook regelmatig voor in romantische verhalen en in pulpliteratuur. Diverse kranten schreven over de nachtelijke ontmoeting.

DAB

 

Literatuur:

De Standaard van 28 juli 1882, De Tijd van 28 juli 1882, De provinciale Drentsche en Asser Courant 28 juli 1882, Dagblad van Zuidholland en ’s-Gravenhage 28 juli 1882, De Gooi- en Eemlander 29 juli 1882, De oprechte Steenwijker Courant 31 juli 1882.