U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Dit is een kunstwerk van Hedda Buijs (geboren in 1943). Het heeft een opvallende (voor)geschiedenis en is geplaatst in 1998. (Foto AD)

 

Meer informatie

Het beeld of de beelden die oorspronkelijk een plaats had moeten krijgen op het Maertensplein, waren van een geheel andere aard. Op 18 november 1997 gaf de VPRO in een radioreportage aandacht aan Maartensdijk.  De volgende tekst is ontleend aan de site van de VPRO: [het dorp] heeft een nieuw hart gekregen. [Er is] […] een winkeliersvereniging die samen met het bejaardencentrum een Kunstadviescommissie heeft opgericht. Die Kunstadviescommissie heeft de Mondriaanstichting gevraagd te helpen bij het realiseren van een kunstwerk. Dat zou gaan gebeuren door de Amsterdammer Paul Vendel. Afgietsels van zeven Maartensdijkers zouden de vaste bewoners worden van het wandelgebied. De vlinders die in de van transparant polyester vervaardigde kunstwerken verwerkt waren, moesten hun ziel verbeelden en symbool staan voor de landelijke omgeving. Op een gedenkwaardige informatiebijeenkomst werd het eerste beeld aan de toegestroomde Maartensdijkers getoond. Vooral het protestant-christelijke deel van de bevolking nam aanstoot aan het beeld. […] Oorzaak: het was een geheel naakte man’.

Daarna werd besloten om Hedda Beijs de opdracht te geven voor de hier getoonde dorpspomp. In 2013 werd  door dorpsbewoners een referendum onder de bevolking georganiseerd over dit object. De uitslag was, dat men van het beeld af wilde. Men was niet te spreken over het sombere karakter van deze ‘dorpspomp’. Door sommigen werd het object een grafmonument genoemd. Toch bleef dit object op het Maertensplein staan. Wel werd het plein om het beeld heringericht en het aanzicht verbeterd. Door de tekst op de pomp wordt men aangespoord, om bij het zien van het stromende water aan de bron te denken. Andere sculpturen van Buijs vind men onder meer in de tuin van Paleis Soestdijk.

AD

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: de site van de VPRO, zie: https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_349206~maartensdijk-x-140-141-y-464-463~.html

Over Buijs: http://www.heddabuijs.com/416472744

Over Vendel: http://www.paulvendel.nl/