Menigeen herinnert zich nog de bedrijfswagentjes met de tekst Jan Klok, schilderwerken die decennia lang door het dorp reden op weg naar een klus en de grote winkel op de hoek van de Hessenweg en de Herenweg, een soort warenhuis voor woningonderhoud. Helaas is door gebrek aan opvolging dit bloeiende bedrijf uit het dorpsgebeuren verdwenen. Foto: de firma Klok in 1959. (Afomstig van J. Klok)

 

Meer informatie

In het crisisjaar 1931 kwam Lammert Klok (1911 – 1980) uit Slochteren naar De Bilt. Hij begon hier een schildersbedrijfje in een paar oude schuren aan de Hessenweg 230, maar een eigen zaak bleef zijn droom. In 1954 werd die verwezenlijkt met de opening van een echte winkel in de Nieuwstraat.

Trots stond boven de etalage schilders- en behangersbedrijf – glas en verfhandel. Maar hij had grotere plannen. In 1958 begon Lammert met de bouw van een pand op de hoek Hessenweg/Herenweg, waarin het gehele woongebeuren ondergebracht moest worden.  De kritiek was niet van de lucht: hoe kun je  zo’n ambitieus project beginnen in een straat waar nog vrijwel geen winkels zijn? Klok zette door en het werd een groot succes. In 1964 werd het bedrijf herdoopt in Firma L. Klok en Zoon, in de verwachting dat zoon Jan het bedrijf zou voorzetten.

De oprichter van het bedrijf en zijn zoon Jan hebben met broer Ferry en zwager Paul Jochem in de loop van vele jaren vanuit een schildersbedrijf een warenhuis gecreëerd dat geheel gericht was op het woongebeuren. Er waren drie aparte afdelingen; een schilder- en isolatiebedrijf, een doe-het-zelf winkel en een gedeelte voor woninginrichting.

Met de uitbreiding van het assortiment werd ook de vraag naar meer winkelruimte groter. Na een belangrijke verbouwing in 1981 kwam het winkeloppervlak op duizend vierkante meter. De Doe-het-Zelf Afdeling die in 1972 werd gerealiseerd, was toen een geheel nieuw concept. Om geen klanten teleur te hoeven stelle, beschikte men over een zeer uitgebreid assortiment: met twee kleurmachines konden meer dan 800 kleuren worden gemaakt, terwijl 120 soorten behang en een grote verscheidenheid aan gereedschappen voorradig waren. Op de meubelafdeling stonden vooral moderne meubels; wie meer wilde zien kon de showroom in Hoevelaken bezoeken. De collectie tapijten, gordijnen, meubelstoffen en zonwering was indrukwekkend en maakte de slogan “voor plafond, vloer en wand alles in één hand” meer dan waar.

In 2016 sloot men als eerste de Doe-het-Zelf afdeling. Daarna werden ook de andere afdelingen verkocht. Jan, die geen opvolger had, trok zich terug  in de werkplaats aan de Herenweg, waar hij te midden van een groot aantal spiegels een rustige oude dag beleeft en contact onderhoudt met de Biltse gemeenschap die hij zo goed kent.

W.K.

 

Literatuur:

“Voor plafond, vloer en wand alles in één hand”. Groot Utrecht, 1983.

De Hessenweg Koerier. Maandelijkse bijlage van de Biltse Post voor de winkeliers op de Hessenweg, 24 september 1964.

Interviews met de heer Jan Klok, mei 2022.

Foto winkelpand (1972)ss en werkplaats aan de Herenweg (2022):  Wim Krommenhoek