Daar waar de Visserssteeg (het verlengde van de Groenekanseweg) naar rechts buigt, staat de  grote eik van Houdringe majestueus te pronken. Deze kolossale eik is een echte reus met een stamomtrek van 4.83 meter op borsthoogte en een hoogte van 25 meter. Hij  is daarmee de op een na dikste boom in de gemeente. De dikste (5.48 meter) staat op landgoed Eyckenstein, maar is minder bekend. De indrukwekkende vrijstaande eik is als onderdeel van het rijksmonument Houdringe tevens ook rijksmonument.

 

Meer informatie

De grote eik van Houdringe kon tot volle wasdom komen omdat hij de ruimte en tijd had. Reeds een eeuw geleden in 1920 is hij al als volwassen boom afgebeeld op een ansichtkaart.                   Over de leeftijd van de boom is al tijden veel discussie. In het bos achter het huis Houdringe vinden we trouwens meerdere reuzeneiken. Het bos is in 1779 aangelegd, dus een leeftijd van 200 jaar of wellicht 250 jaar behoort zeker tot de mogelijkheden.

Een paar jaar geleden heeft Het Utrechts Landschap een hek om de boom geplaatst als bescherming tegen het schuren door loslopend vee. Ook heeft de boom toen een voedingsimpuls gekregen in de hoop dat hij weer lang als markant landschapspunt de wandelaars mag bekoren.

Toen eind 2022 een andere ouwe knar opeens omviel, leverde dit een goede gelegenheid om de exacte leeftijd van de boom te bepalen. Boswachter Joris Hellendoorn slaagde erin met een collega d.m.v. jaarringenonderzoek de leeftijd van deze gevallen reus vast te stellen op 278 jaar. De boom stond er dus al ten tijde van de aanleg van het landschapspark in 1779. De reden van zijn plotselinge val was rot in het hout door infectie met schimmels.  Door de ingevreten rot ontstond in de boom een steeds zwakkere plek en door het gewicht van de enorme kroon brak de stam. Misschien zullen kleine takjes onder aan de stam weer uitgroeien tot een nieuwe versie van de woudreus. Ook hier is een hekwerk geplaatst om de afgebroken stam te beschermen tegen verdichting van de grond door de talloze bezoekersvoeten waardoor de wateropname van de boom in gevaar kan komen.

W.K.

Literatuur:

De magnifieke eiken van Houdringe. De Vierklank, 30 juni 2020.

De gevallen eik van Houdringe. Column van het Utrechts Landschap, 2023.