Op 8 februari 2014 werd de algemeen gewaardeerde oud-minister Els Borst vermoord in haar huis in Bilthoven. (Illustratie DAB)

 

Meer informatie

Els Borst-Eilers (1932 – 2014) was onder meer hoogleraar, minister van volksgezondheid en vicepremier onder Wim Kok en minister van staat. Twee dagen na de moord werd zij in de garage van haar woning aangetroffen nadat zij met 41 steekwonden was gedood. Zij is begraven op begraafplaats Den en Rust in Bilthoven.
Aanvankelijk dacht het Openbaar Ministerie dat zij ongelukkig ten val gekomen was, maar na onderzoek concludeerden deskundigen dat zij door tientallen messteken om het leven gebracht was. Het lukte echter elf maanden niet om de dader te vinden.
Pas in januari 2015 kwam men hem op het spoor door een DNA-match. Het was een verwarde man, Bart van U, die kort tevoren was gearresteerd wegens het doden van zijn zuster Loïs. Weer een jaar later bekende hij voor de rechtbank dat hij Els Borst had gedood omdat hij haar verantwoordelijk vond voor de Nederlandse wetgeving waarbij euthanasie niet meer strafbaar werd gesteld. Hij was bang dat mevrouw Borst ook blinden wilde euthanaseren. Uitdrukkelijk noemde hij zijn voornaam: ‘Bartimeus is mijn naam en de naam van de blindenstichting.’
Van U, die uit een orthodox christelijk milieu kwam, dacht dat hij een goddelijke opdracht had gekregen om Els Borst te doden. Deskundigen noemden hem voor de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij handelde in een opwelling en werd daarom aangeklaagd wegens doodslag.
In 2017 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met TBS en dwangverpleging.
DAB

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER