U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

De Nederlandsche post-ryder was een tijdschrift dat verscheen tussen 1756 en 1798. Een voorloper was vanaf 1701 de Nederlandsche, Maandelykse Post-Ryder geweest. De artikelen in het blad gingen vooral over buitenlands nieuws, oorlogen, rampen en beursberichten; kortom dingen die van belang waren voor kooplieden. Zo zijn veel tijdschriften in de achttiende eeuw ontstaan. Het blad bevatte verder geografische kaarten, portretten en stadsgezichten. Afleveringen  waren ongeveer 120 pagina’s dik. Illustratie: de titelpagina.

Het nummer van januari 1776 bevat een Vervolg der historie en beschryving van de provincie Utrecht met onder meer een stuk over De Bilt. De ambachtsheerlijkheid De Bilt en Oostbroek wordt beschreven als een mooie landstreek met ongeveer 160 huizen. De auteur noemt de Biltse Straatweg met de buitenplaatsen die eraan liggen, de kerk, het vrouwenklooster en de abdij van Oostbroek. ‘De monniken waren van de orde van St. Benedictus, en zoo gestreng in hunne tucht, dat dit klooster de Kerker der Orde, genoemd werd.’ Op deze plek stond intussen een landhuis.

Verder is er het huis Koelenberg met de bijbehorende ambachtsheerlijkheid, maar hoewel het de opvolger is van Vrouwenklooster, wordt dat verband niet gelegd.

DAB

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Nederlandsche post-ryder, gevende nauwkeurige berigten van de zaaken van staat en oorlog, zo in als buiten Europa, en van andere aanmerkelijke voorvallen, januari 1776, Utrecht.

Encyclopedie Nederlandstalige Tijdschriften: https://www.ent1815.nl/n/nederlandsche-maandelykse-post-ryder-1701-1798/