De Groninger Klaas Evenhuis kwam via Utrecht naar Maartensdijk en richtte daar in 1954 de Evenhuis Groninger Koekfabriek op aan de Industrieweg 15. Het beeldmerk op de gevel vertoonde vier rozijnen of krenten. Hij had vijf kinderen en liet naast de fabriek voor zijn gezin een eigen woning bouwen met de naam ‘Windharp’. Zijn zoon heeft het bedrijf voortgezet tot 1986. Hierboven: oudewijvenkoek, een typische Groninger koek.

 

Meer informatie

In 1954 richtte Klaas Evenhuis Sr de Evenhuis Groninger Koekfabriek in Maartensdijk op. Het bedrijf specialiseerde zich in delicatessenkoek. Zo had Evenhuis een ‘geheim recept’ voor speculaas. Ook maakte men cake, koek met amandelvulling, kandijkoek en oudewijvenkoek. De klanten waren speciaalzaken in Nederland en het buitenland, met name België. Op de Luchthaven Schiphol had het bedrijf voor de reizigers een winkel met het productenpakket.

Op hoogtijdagen werkten in de fabriek tussen de veertig en vijftig medewerkers. Op de benedenverdieping was de bakkerij en op de bovenverdieping was de inpakafdeling. Kinderen die met de fiets langs de fabriek naar school reden, genoten van de heerlijke koekgeur. Zoals iemand het vertelde ‘Het staat nog steeds op mijn harde schijf’. Hieronder: een advertentie voor arbeidskrachten.

Na een aantal jaren nam  Klaas junior, de zoon van Klaas Evenhuis, de leiding van het bedrijf over. Hij had twee dochters die niet in de zaak wilden. Mede doordat de concurrentie sterker werd en de consument steeds meer in supermarkten koek ging kopen , werd het bedrijf rond 1986 verkocht aan Van Snippenberg BV, een bedrijf met een bakkerij in Ede en meerdere vestigingen. Het was ook een familiebedrijf: de directeur was van de derde generatie en de onderneming vierde in 2004 zijn honderdjarig bestaan.

Onder leiding van Evenhuis heeft men nog tot 1990 in Maartensdijk koek gemaakt. De productie werd in dat jaar overgebracht naar Ede. De bakkerij in Ede is nog steeds operationeel. In 2006 is de naam Evenhuis Groninger Koekfabriek B.V. gewijzigd in Snip! B.V. als onderdeel van Van Snippenberg Holding B.V. Daarmee verdween de naam Evenhuis Groninger Koekfabriek.

Het pand in Maartensdijk is verkocht en momenteel is er de Meatclub/Barbecue gevestigd.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Gesprek door Jacques Reijniers met mevrouw Linda Timmerman-Evenhuis, dochter van de voormalige eigenaar/directeur van Evenhuis Groninger Koekfabriek in Maartensdijk.

Gesprek door Jacques Reijniers met de heer Jan van Snippenberg, voormalig eigenaar/directeur van Van Snippenberg BV in Ede.

Historische Kring Maartensdijk.

F.G. Oort, van, ‘Bakkerij van Snippenberg 100 jaar’, in: De Zandloper, 2005-3, pg 6-15, tijdschrift van de Historische Vereniging Oud Ede.