Foto: Jeugdcarnaval en jeugdprins in de jaren ’80.  Privécollectie Jan en Mia Nieberg.

 

In 2015 werd de Biltse Carnavalsvereniging De Weergodden na 47 jaar opgeheven.  Het plaatselijke volwassenencarnaval stamde uit 1968, de jeugdvereniging De Dondersteentjes werd in 1971 opgericht. Dan waren er ook nog dansmariekes die in de traditionele februarimaand als Windstootjes door het leven gingen. De namen hadden alles te maken met de aanwezigheid van het KNMI in De Bilt. De naam Speikerrijk, de carnavalsnaam van De Bilt/Bilthoven is gerelateerd aan de radartoren van het KNMI, die in de volksmond ‘de spijker’ heet.

Crisis

Oorzaak van de opheffing zou de economische crisis van 2008 zijn geweest. De geldstromen waren drooggevallen. Andere reden was de vergrijzing, omdat ook in de carnavalsbranche de jeugd de voorkeur zou geven aan de computer, boven een vereniging of stichting. Derde reden was, dat gemeente De Bilt niet echt een goede voedingsbodem had voor een gezonde carnavalsvereniging.

Bron: Vierklank  ‘Het doet veel pijn geen Weergod meer te zijn’ (vierklank.nl)

 

VC

 

In 2013 maakte RegioTV De Bilt nog een reportage van de toenmalige festiviteiten, inclusief een echte jeugdprins, die volgens de Biltse traditie Barn werd genoemd.