Mevrouw Elizabeth (Lies) Floor was 18 jaar oud toen haar ouders in 1953 de boerderij Bureveld 2 kochten van  Philip Kraaikamp. Het gezin met twee dochters had de pachtboerderij op Houdringe moeten verlaten, nadat de toenmalige baron van Boetzelaer dat landgoed had verkocht. De herenboerderij, van het niveau zoals de rijke Groningse graanboeren ze bewoonden, was in 1877 gebouwd door zijn voorvader, baron G.H.L van Boetzelaer. De boerderij is 142 jaar oud. Het is de vraag of het gemeentelijke monument aan Bunniksweg 10 de leeftijd van 150 jaar zal bereiken, want een noodzakelijke renovatie blijft voorlopig uit.

 

Meer informatie

De dwarshuisboerderij heeft een groot voorhuis met een bouwlaag en een zadeldak. Voor- en zijgevels onderscheiden zich door gepleisterde banden en omlijstingen. De deel (schuur) is verbonden met het woongedeelte en heeft een traditioneel zadeldak met wolfseind. Het voormalige koetshuis, links van het hoofdgebouw, is nu een boerderij en heeft het adres Bunnikseweg 12.

Bij de aankoop in 1954 werd Bureveld 2 grondig opgeknapt. Er kwam een installatie voor stromend water en het dak werd gerepareerd. De versleten houten hooitas werd vervangen door een grotere van steen.
Het was tevens de laatste grote onderhoudsbeurt die de boerderij zou ondergaan, want in 1961 overleed Jochem Floor, de vader van Lies en Margreet. Nadat dochter Margreet na haar huwelijk het huis had verlaten, moesten moeder en dochter Lies het verder samen rooien.

Na het overlijden van haar moeder is Lies blijven wonen in de dwarshuisboerderij. Ze zette de paardenfokkerij van haar vader voort. Daarbij houdt ze schapen. Voor de noodzakelijke renovatie ontbreken haar de middelen en kansen voor verkoop van het monumentale pand hebben zich nog niet aangediend. Daardoor gaat Bureveld 2 steeds verder achteruit.

Lies Floor: Het huis voldoet allang niet meer aan de huidige wooneisen. Het is kolossaal en stamt uit de tijd dat er voldoende personeel voorhanden was. De begane grond heeft vier grote kamers aan een centrale gang. De huidige keuken was ooit een kaasmaakkeuken en meet negen bij vier-en-halve meter. Er is ook nog een ruime kaasbewaarkamer, met onder de grote opkamer een kaaskelder.

VC

 

Met dank aan mevrouw Elizabeth Floor

Bron: De Bilt, geschiedenis en architectuur – Sabine Broekhoven en Sonja Barends
Foto: Collectie Historische Kring d’Oude School 1990