Lodewijk XIV ontving in juni 1672 de sleutels van de stad Utrecht. (Rijksmuseum Amsterdam). De stad gaf zich wel heel snel over en aanzienlijken zoals Johannes Gerobulus, de heer van Eijckenstein, maakten graag hun opwachting bij de Fransen.

 

Meer informatie

Na de inval van de Fransen in het voorjaar van 1672  stroomde een massa vooraanstaande Franse edelen en militairen via de Biltse Steenstraat de Domstad in. De Franse aanvoerders werden meer dan vriendelijk ontvangen. Een Utrechts vroedschapslid noteerde op 22 juni over zo’n warm onthaal: ‘Ten twaelf uren hebbe sien eeten in het huys van den heer Gerobelus, den cardinael de Boullon [Bouillon], gekleet sijnde in sijn cardinaels clederen en duc d’Overgne [Auvergne].’

Gerobulus was ‘Raad-Ordinaris in den Hove Provintiaal van Utrecht en Oud-Raad ter Admiraliteyt.’ Hij was vanaf 1651 eigenaar van de hofstede Eijckenstein in Maartensdijk en tussen 1642 en 1662 muntmeester van het gewest Utrecht.  Over hem: Johannes Gerobulus, de muntmeester van Eyckenstein. Deze Gerobulus reed op 24 juni 1672 over de Biltse Steenstraat naar het legerkamp van Lodewijk XIV in Zeist, om te gaan eten bij de hertog van Bouillon. Meer lezen over het Rampjaar in De Bilt? Klik HIER  aan.

 

AD