Afgebeeld is de zijtak van het Tienhovensch Kanaal, die langs de Floris V-weg in Hollandsche Rading te vinden is, en die in de richting van dat dorp doodloopt. (Foto: Anne Doedens.)

Het Tienhovens Kanaal loopt vanaf de  Kraaiennestsluis aan de Vecht naar het oosten, naar Loosdrecht en de Hollands-Utrechtse grens bij Hollandsche Rading en de Egelshoek toe. Het werd in de eerste helft van de negentiende eeuw gegraven. Het was de voortzetting van de Tienhovensche Vaart waarover sinds de zeventiende eeuw turf werd vervoerd. Het kanaal is tegenwoordig volledig onbevaarbaar.

Een tak van het kanaal – het splitst zich bij de voormalige sluiswachterswoning aan de Graaf Floris V-weg –  zou, zo was het plan, door moeten lopen richting Eemnes, naar de Zuiderzee bij Huizen. De andere tak moest  aansluiting geven op de Eem, via Maartensdijk en Pijnenburg. Het kwam er niet van, onder meer omdat de Gooise Stuwwal te hoog boven NAP lag. Meer informatie en bronnen kan men vinden door op de volgende link te klikken: Meer over het Tienhovensch Kanaal.

AD

Meer lezen: Rob Klaassen, ‘Het Tienhovensch Kanaal. Kanaal dat zomaar stopt …’. In: De Vierklank van 22 april 2020

 

Hieronder: een advertentie uit het Utrechts Provinciaal en Stedelijk Dagblad (zie  ‘Meer over het Tienhovensch Kanaal”)