Machines en Transportwerktuigen Van Riet was gevestigd aan de Rembrandtlaan in Bilthoven. De onderneming zou een internationale speler op het gebied van transport en logistiek worden. Op de foto de fabriek met een voorbeeld van een transportinstallatie. (Afbeelding Historische Kring d’Oude School.)

Meer informatie

Na de start in een kleine ruimte van 18 vierkante meter in Utrecht besloot Van Riet in 1948 zich met zijn onderneming te vestigen in Bilthoven. Daar specialiseerde hij zich in interne transportinstallaties. Bij het vijfentwintigjarige jubileum had Machines en Transportwerktuigen Van Riet 28 mensen in dienst, van wie drie zonen.

De opdrachten kwamen onder andere van wasserijen en van Van Gend & Loos in Eindhoven, voor wie het bedrijf een installatie voor stukgoedtransport verzorgde. Ook de KLM behoorde tot de klantenkring. Verder werden complete interne transportinstallaties geleverd aan het nieuwe telegraafconcern in Amsterdam.

In de jaren zestig en zeventig was er grote aandacht voor verdere mechanisering en voor de computerisering van het magazijnbeheer. In de jaren daarna realiseerde Van Riet een hogere productiviteit door de introductie van een hoogbouwmagazijn.

In Bilthoven volgde de ene uitbreiding na de andere tot de omvang van 1800 vierkante meter werd bereikt. Helaas verging het Van Riet zoals enkele andere ondernemers in de gemeente: hij kreeg geen kans zijn bedrijf uit te breiden. Tegen zijn zin moest hij elders naar meer bedrijfsruimte zoeken. De gemeente Nieuwegein bood hem die gewenste extra ruimte. In 1979 viel het besluit om 4800 vierkante meter in gebruik te nemen in Nieuwegein.

Maar op 6 mei 1980 is het dan zo ver, dan komt alles onder één dak op de Groningerhaven in Nieuwegein. Met dit bericht aan alle bekenden verliet de Machine- en Transportwerktuigenfabriek B.V. Van Riet Bilthoven. In 2003 ging de onderneming failliet maar hij maakte onder leiding van de familie Van Riet een doorstart. Het bedrijf is sinds 2009 gevestigd in Houten onder de naam Van Riet Material Handling Systems, waar meer dan 350 medewerkers werken. Het heeft zich ontwikkeld tot een internationale systeemintegrator in de intralogistieke markt. Sinds 2018 is de onderneming verkocht aan MHS Avedon Capital, maar hij blijft  opereren onder de eigen naam.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Historische Kring d’Oude School, archiefstukken ‘Mechanisch Electrisch Werktuigkundige Industrie’

Website ‘VanRiet Material Handling Systems’ www.vanrietgroup.com