U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading staat een beeld van een meisje met een veulen (Foto AD). Het is van de hand van Charles Weddepohl (1902 – 1976). Hij was een vooraanstaande schilder en beeldhouwer.

 

Meer informatie

Weddepohl werkte aanvankelijk in Amsterdam, maar  In 1935 liet hij een huis met atelier bouwen in Hollandsche Rading, waar hij tot aan zijn overlijden woonde. Over het beeld het meisje uit 1960 lezen we in de Vierklank van 20 juli 2017:

Het beeld van Charles Weddepohl ‘Meisje met veulen’, dat in het rondje aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading staat, is gerestaureerd in aanwezigheid van de jongste dochter van de kunstenaar Saskia, die speciaal hiervoor naar Hollandsche Rading was gekomen. In twee dagen was de klus geklaard. Enige weken terug vond een opmerkzame bewoner van het rondje de staart van het veulen naast het beeld op de grond liggen. De gemeente De Bilt heeft vervolgens voortvarend gereageerd door ervoor te zorgen dat het beeld zo snel mogelijk weer werd hersteld.

Volgens dochter Saskia was in het oorspronkelijk ontwerp van het beeld, dat in 1955 werd geplaatst, sprake van een naakt meisje met veulen. Het gemeentebestuur wilde dit beeld graag geplaatst hebben, maar de naaktheid van het meisje vormde een obstakel Ze vertelde: We hebben het hier over 1955. Mijn vader heeft dat toen prachtig opgelost door het meisje van een summier jurkje te voorzien. De vrouwelijk vormen blijven geheel zichtbaar. Vrouwenfiguren en paarden hebben altijd centraal in het werk van mijn vader gestaan. Ik denk dat hij met dit beeld deze beide thema’s heeft willen verbinden’.

Literatuur:

Wim Hoebink, ‘Charles Weddepohl (1902-1976). Beeldhouwer in de gemeente Maartensdijk.’ In: St. Maerten nr. 22 (december  2001) 4-39.

DAB, AD

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER