Vanuit Groenekan wordt een bijdrage geleverd aan de opleiding en training van piloten in de wereld. Een ‘onopvallende’ onderneming heeft zich daar sinds 2007 gevestigd aan de Koningin Wilhelminaweg 449. Hier worden vliegtuigsimulatoren ontwikkeld en gebouwd. In meer dan 30 landen staan simulatoren van MPS uit Groenekan. Foto: een hal waar de simulatoren worden gebouwd.

 

Meer informatie

Vliegtuigsimulatoren worden gebruikt tijdens de opleiding en training van piloten, maar ook voor periodieke nascholing. In deze simulatoren kan een veelheid van externe factoren worden ingebracht, zoals luchtdichtheid, turbulentie, zijwind, onweer en hevige regenval. In 1910 werd in de USA de eerste simulator gebouwd voor vliegers van militaire vliegtuigen. Wegens de schaarste aan oefencapaciteit voor piloten ten gevolge van de sterke toename van het burgerluchtverkeer ontwikkelde  Edwin Link in 1929 de eerste simulator voor de burgerluchtvaart.

Dick Verburg was in 1997 oprichter van EPST (European Pilot & Selection Training), een vliegschool in Utrecht. Vanuit die positie zag hij de noodzaak aan versterking van hoge kwaliteit fixed base simulators voor trainingen. Na een intensief ontwikkeltraject startte hij in 2007 de onderneming MPS (Multi Pilot Simulations) in Groenekan.

Hier worden momenteel fixed base simulators gebouwd voor de Boeing 737 en Airbus A320 series. Deze zijn per uur goedkoper dan cockpit simulators. De MPS-simulators worden wereldwijd in meer dan dertig landen geleverd aan vliegscholen en vliegmaatschappijen. Het netwerk breidt zich nog steeds uit. Het hoofdkantoor, met een oppervlakte van 3.500 m², staat in Groenekan, waar de ontwikkeling (waaronder softwareontwikkeling) en assemblage van de simulatoren plaats vindt. In Dresden worden de elektronica en de panelen gebouwd. Totaal werken er circa 50 medewerkers in de onderneming, 35 in Groenekan en 15 in Dresden. De huidige CEO is Philip Adrian.

De cockpits van gesloopte vliegtuigen worden gebruikt als basis voor de grond-vliegtuigsimulatoren; een mooie vorm van ‘circulaire economie’. Er is zelfs een simulator gebouwd voor de DC-3 op basis van de cockpit van een gecrashte DC-3.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Website ‘MPS Groenekan’

Informatie van MPS in Groenekan

Wikipedia ‘Flightsimulator’