In 1933 startte Dr. F.A. de Zeeuw op de hoek van de Soestdijkseweg en de Groenekanseweg het Laboratorium De Zeeuw, gespecialiseerd in de productie van vaccins voor dieren. Het was de voorloper van de productielocatie in de Bilt van het huidige MSD Animal Health. Foto: de huidige locatie aan de Ambachtstraat 4 in DeBilt. (Foto MSD)

 

Meer informatie

De onderneming van Dr. De Zeeuw, die 35 mensen in dienst had, werd in 1972 overgenomen door Gist-Brocades N.V. In 1988 werd het bedrijf onderdeel van Intervet. Deze laatste organisatie kwam voort uit het in 1949 opgerichte bedrijf Laboratoria Nobilis van Diervoederfabrikant Wim Hendrix uit Boxmeer. Intervet is vervolgens door Koninklijke Zwanenburg Organon overgenomen. In 2007 werd Intervet overgenomen door Schering-Plough Corporation en in 2009 werd de locatie De Bilt tegelijk met Intervet onderdeel van MSD, waarvan de naam in 2011 werd gewijzigd in MSD Animal Health. Het bedrijf in De Bilt heeft dus in de loop van haar bestaan veel eigenaren en namen gehad.

De locatie De Bilt heeft binnen de Nederlandse MSD Animal Health-activiteiten een geheel eigen karakter. Het is een productielocatie en maakt alleen maar pluimveevaccins. De vaccins uit De Bilt gaan naar pluimveehouders in meer dan 90 landen.

“De volumeontwikkeling gaat enorm hard. Van de ongeveer 2 miljard doseringen per jaar in 2015 zijn we inmiddels gegroeid naar 6 miljard doseringen per jaar, en we verwachten een verdere volumegroei naar bijna 20 miljard doseringen in 2028. Van zo’n 40 medewerkers in 2015 zijn we nu met ruim 100 collega’s, die voor 80% uit de gemeente De Bilt en directe omgeving komen”, aldus MSD Animal Health anno 2021. De ontwikkeling en marketing & verkoop vinden plaats vanuit de locatie Boxmeer, waar ook geproduceerd wordt.

In 1967 verhuisde Laboratorium De Zeeuw naar de huidige plek aan de Ambachtstraat 4 in De Bilt. Daar stonden toen nauwelijks huizen omheen. In de loop der jaren is de productielocatie omsloten door de woonwijk, die steeds verder groeide. In 2020 heeft de onderneming toestemming gevraagd voor uitbreiding van de productiefaciliteiten en de traforuimte. De basis daarvoor is beschreven in het document ‘Visie op toekomstbeeld Ambachtstraat, De Bilt, 2018’.

In de lokale media wordt over deze discussie tussen betrokkenen regelmatig geschreven. Al in 2020 was er maatschappelijk veel discussie over de uitbreiding. ‘Het is een heel ingewikkelde materie’, stelde de wethouder. In oktober 2020 zei de woordvoerder van de buurtbewoners: ‘Er komt veel geluidsoverlast en verkeershinder’. MSD antwoordde ‘De buurt er juist op vooruit gaat als de fabriek groen licht krijgt voor de plannen’. Anno 2021 wordt er nog overlegd met de buurt over deze uitbreidingsplannen. Het toestemmingsbesluit ligt vooralsnog bij het provinciebestuur.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Gemeente De Bilt, ‘Visie op toekomstbeeld Ambachtstraat, De Bilt’, status D02, 18 augustus 2020

Informatie van/via de afdeling communicatie van MSD Animal Health te Boxmeer over de historie van de onderneming

Websites: www.msd-animal-health.nl en www.onlinemuseumdebilt.nl

H. van de Bunt, Diverse artikelen in De Vierklank, 20 oktober 2020, 21 oktober 2020

Diverse artikelen in Stadspers, 9 en 29 september 2020