De Nachtegaallaan werd in 1903 aangelegd als een grindweg tussen villa’s in aanbouw.  Er was aan twee kanten een voetpad en, zoals gebruikelijk bij een laan, stonden er bomen aan beide zijden. Tot 1914 verrezen er enkele en dubbele villa’s.  Weldra werden villa’s tot winkel ingericht. Voorbeeld is de villa Bon Aria uit 1909, op nummer 18. Hier vestigde zich het bloemenmagazijn van Kors, dat later werd overgenomen door vishandel Van Leeuwen. Toch was er nog veel natuur, zoals we op de ansichtkaart uit 1919 zien.

In villa Roode en Hoek kwam een hotel, dat in 1935 afbrandde.  In 1937 werd het leegstaande pand overgenomen door de textielfirma P. Doek, die er nu nog gevestigd is. Verder was er vanaf 1934 de bloemenwinkel van Wim Groen, nu Groen Flora. Ook de Nachtegaallaan kende een slagerswinkel: De Geldersche Slagerij op nummer 6a.

Van 1931 tot 1977 stond er de fameuze winkel van Van Huizen, die een warenhuis in het klein was. Naast Van Huizen had de heer Soeters een schoenmakerij in een treinwagon.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER