Nieuwste ontwikkelingen

Vanaf het midden van de twintigste eeuw was de ontwikkeling van de techniek de motor van nieuwe veranderingen. Met gebruikmaking van satellieten werd de grond opnieuw in kaart gebracht. Het Global Positioning System leidde tot grotere nauwkeurigheid. De computer maakte het mogelijk om meer data op te slaan. Kaarten werden in toenemende mate op het scherm geraadpleegd.

Intussen veranderde het karakter van de atlassen zoals wij die kennen. Terwijl die vroeger nog vrijwel geheel bestonden uit topografische kaarten, geven de bladzijden nu andere kenmerken weer zoals economie, politieke voorkeur of gezondheid. Atlassen bestaan tegenwoordig in toenemende mate uit tekst en foto’s. Los van de atlassen worden ook steeds meer gespecialiseerde kaarten gemaakt  zoals voor De Bilt een archeologische beleidskaart waarop men opgravingen kan vinden en een planologische kaart waarin wordt beschreven waar wel en niet gebouwd kan worden.

Het project Open Street Map stelt kosteloos gedetailleerde kaarten ter beschikking, zodat iedereen in principe op zijn telefoon plaatsen kan opzoeken of kan navigeren.

DAB

U bevindt zich op de rondleiding over oude kaarten. Voor het vervolg klik HIER.