In het uiterste zuidoosten van de gemeente De Bilt loopt een paar honderd meter ten oosten van het landgoed Oostbroek de Bisschopsweg. Aan deze weg ligt op nummer 2  boerderij Den Hoek, een pand met een grote geschiedenis. (Foto Anne Doedens, met toestemming van Eric Laarakker.)

 

Meer informatie

De voorgevel van dit achttiende-eeuwse pand laat links een bakhuis zien. De wit gepleisterde voorgevel is gebouwd van kloostermoppen. Het is aannemelijk dat deze kloostermoppen afkomstig zijn van het omstreeks 1580 gesloopte Laurensklooster, dat zich bevond op de plaats van het huidige landhuis Oostbroek. Bij een verbouwing aan het begin van deze eeuw werden middeleeuwse restanten gevonden die het sterke vermoeden doen rijzen dat hier een uithof van het Laurensklooster gevestigd was. (Een uithof is boerderij van een klooster die wordt geëxploiteerd door monniken.) De boerderij maakte later deel uit van het landgoed Vollenhoven, ook een uithof van dat klooster. De boerderij ligt aan de  Biltse en Zeister Grift, die in de zeventiende eeuw gegraven is; ooit werden aan een steigertje bij de boerderij schepen aangelegd. De boerderij is een rijksmonument.

Een film over deze boerderij kunt u zien op: https://www.youtube.com/watch?v=QeGDY72cxoM

AD

U bevindt u op de Rondleiding over de kloosters in De Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: een interview gehouden met de eigenaar de heer Eric Laarakker, d.d. 21 december 2018. Dit interview werd gefilmd en is uitgezonden via RTV De Bilt en zal daarna via de site van onlinemuseumdebilt.nl te raadplegen zijn.

Spring naar toolbar