In de zomer van 2019 wordt in opdracht van gemeente De Bilt een nieuw overdekt zwembad Brandenburg opgeleverd. Het ligt vlak achter het bestaande overdekte zwembad in Bilthoven, dat na oplevering van de nieuwbouw zal worden afgebroken. Het nieuwe bassin, met een omvang van 15 bij 25 meter, wordt gebouwd door het bouwbedrijf Vaessen uit Raamsdonksveer. Met dit bad wordt geschiedenis geschreven, want zuinig energieverbruik staat centraal. Op het dak zullen zonnepanelen verschijnen en het zwemwater wordt op temperatuur gehouden met behulp van de warmte van rioolwater. Afgebeeld is het oude zwembad. (Foto Veroniek Clerx)

 

Meer informatie

Hiermee wordt in Bilthoven voor de tweede keer in 45 jaar een overdekt zwembad gebouwd. Eerder gebeurde dat in de jaren zeventig naar een ontwerp van het adviesbureau Grontmij NV, gevestigd in De Bilt. De toenmalige tekeningen bevatten een toegangshal, een grote zwemzaal met een bassin van 15×25 meter met een beweegbare vloer van 10×15 meter, een kleine zwemzaal met een bassin 10×15 meter, een omkleedruimte met douches en toiletten, een ruimte voor de techniek en een kantine.  De bouwopdracht, waarop was ingeschreven door een vijftal bouwondernemingen, werd op 21 april 1975 gegund aan het Bouwbedrijf Gebroeders Van der Heyden in Schayk.

In de raadsstukken van 23 augustus 1974 is te lezen: Afhankelijk van de vereiste planologische procedure mag de aanvang van de bouw niet voor de 2e helft van 1975 worden verwacht. Indien tijdig met de vereiste instanties tot overeenstemming kan worden gekomen en de benodigde vergunningen kunnen worden verkregen, kan de openstelling van het overdekte bad vóór of in winter van 1976/1977 plaatsvinden.

VC

Eind september 2019 werd het nieuwe zwembad Brandenburg geopend door wethouder Madeleine Bakker:

 

Literatuur:

Archief Gemeente De Bilt dat is ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

De Vierklank, 18 oktober 2017.

Met dank een RegioTV De Bilt