Na een succesvolle danscarrière verhuisde de danseres Marie Polly Cuninghame (inmiddels onder de naam Polly de Heus) naar de buitenplaats Sluishoef met haar man Hendricus de Heus. Ze speelde een grote rol bij de opleving van het Nederlandse ballet tussen 1801 en 1823. Hierboven: een tekening van Polly terwijl ze een Pas de Shawl danst, gemaakt door Christiaan Andriessen in 1805.

 

Meer informatie

Polly werd geboren in Bordeaux rond 1785. Ondanks haar Franse herkomst en Engelse naam, werd ze door tijdgenoten gezien als Nederlandse. Ze begon haar danscarrière al op jonge leeftijd: ze trad als dertienjarige al op in Parijs. In 1800 verhuisde ze voor haar carrière naar Brussel, maar dat was van korte duur. In maart 1801 tekende ze een contract als prima ballerina bij de Amsterdamse Schouwburg.

In de loop der jaren ontwikkelde Polly zich tot een ontzettend populaire danseres. Haar specialiteiten waren de Pas de Shawl en de Pas de Tambourin, solodansen met een sjaal en een tamboerijn. Zij danste niet alleen zelf maar hield zich ook bezig met choreografie. In 1817 maakte ze de choreografie voor Achilles op het eiland Scyros, waarin zij zelf de rol van Achilles danste. Ondertussen stond ook Polly’s persoonlijke leven niet stil. In 1807 trouwde ze met Rijksmuntmeester en knopenfabrikant Hendricus de Heus. Een jaar later werd hun zoon, Willem Hendricus, geboren. Vier maanden na de bevalling stond zij alweer op het podium, nog steeds met groot succes gezien haar salarisverhoging in 1809. In 1823 danste Polly de Heus haar laatste voorstelling.

Polly’s echtgenoot kocht in 1826 de buitenplaats Sluishoef in De Bilt. De Heus wilde er een fabriek met stoommachine vestigen, maar dat mislukte vanwege protesten uit de omgeving. In 1835 verhuisde het echtpaar naar Sluishoef, waar zij een trieste tijd tegemoet gingen. Hendricus overleed in 1836 en Polly, na een lang ziekbed, in 1837. Marie Polly Cullinghame ligt begraven bij de Biltse dorpskerk. Hieronder: de grafkelder van de familie De Heus, waarin zij begraven is. (Foto Dick Berents)

MJB

U bevindt zich op de rondleiding over de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

http://daktari.antenna.nl/cunningh.htm

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/cuninghame

https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Polly_de_Heus