De Laagte van Pijnenburg is het gebied tussen Baarn, Soest, Bilthoven en Hollandsche Rading. De laagte is genoemd naar het landgoed Pijnenburg, dat in de gemeente Baarn ligt. In de voorlaatste ijstijd vormde zich de Utrechtse Heuvelrug, opgestuwd door het ijs. Daartussen bleef echter een laaggelegen gebied achter, waarin zich hoogveen vormde. Deze veengebieden werden afgegraven vanaf de dertiende eeuw. Daarvoor werden ook wegen aangelegd en voor het vervoer van de turf de Praamgracht of Pijnenburger Grift, die in de vijftiende eeuw werd doorgetrokken naar Maartensdijk.

Langs die bescheiden verkeersader legde men landgoederen aan. In het oosten waren dat onder meer Drakensteyn en kasteel De Hooge Vuursche, Pijnenburg, Soestdijk, Groeneveld  en Ewijckshoeve.

Zoals we een lijn kunnen ontdekken in de landhuizen van de Stichtse Lustwarande, zo is er ook een radiaal van landhuizen vanaf het dorp Maartensdijk, waar het verdwenen jachtslot Toutenburg lag en het verdwenen Beukenrijk. De lijn loopt verder langs de Praamgracht en de Dorpsweg en de Maartensdijkseweg via het verdwenen Berkenstein, langs de nog wel bestaande landhuizen Rustenhoven, Eyckenstein en Rovérenstein. In de reeks hebben we ook een documentaire over Eyckenstein opgenomen, die ons team met drones heeft gemaakt. We veroorloven ons, een aanloopje te nemen met Persijn, dat zuidelijk van Maartensdijk ligt langs de Achterweteringseweg en de Koningin Wilhelminaweg.

Op de kaart zien we in volgorde

1 Persijn

2 Toutenburg en Beukenrijk

3 Berkenstein

4 Rustenhoven

5 Eyckenstein

6 Rovérenstein

DAB

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER