Een slagerij die begon aan de Biltse Ambachtstraat in 1945 is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererende specialist voor vlees. Dit is het familiebedrijf Schoonderwoerd Vlees, waarvan de oude locatie met vrachtwagens is afgebeeld. (Foto: Schoonderwoerd Vlees)

 

Meer informatie

Schoonderwoerd is een bedrijf dat vleesproducten verwerkt en verkoopt. De eerste generatie begon in 1945 op het adres Ambachtstraat 11 met het handelen in vlees uit de hele wereld. Er werd onder andere bevroren lams- en schapenvlees uit Nieuw-Zeeland verwerkt, maar in 1985 ook vers lamsvlees. Dit werd per boot en vliegtuig geïmporteerd.

In 1986 werd de leiding overgenomen door de tweede generatie, Toine Schoonderwoerd. Naast het lams- en schapenvlees werd ook vers en bevroren rund- en hertenvlees verkocht. Het bedrijf ging zich richten op kwaliteitsvlees, dat wil zeggen lams-, rund- en hertenvlees uit Nieuw-Zeeland. Vanaf 2010 werd daar ook rundvlees uit Australië aan toegevoegd onder de eigen merknaam ‘Greenhill’.

In De Bilt werd het vlees gesneden, deels opnieuw verpakt en gereed gemaakt voor verzending. Door de groei van de onderneming werd de productie ook uitbesteed aan andere bedrijven in Nederland. In De Bilt kwam alles weer samen voordat het vlees in eigen beheer naar de klanten vervoerd werd: de slagerijen, supermarkten, horeca en retailbedrijven in heel Europa.

Begin 2010 werd het bedrijf overgenomen door de derde generatie, de broers Nimrod en Nigel Schoonderwoerd. Dat zelfde jaar is het bedrijf verhuisd naar het Bedrijvenpark Larenstein in Bilthoven. Dit was enerzijds ingegeven door de visie van de gemeente om bedrijven uit de bebouwde omgeving te verplaatsen naar een bedrijvenlocatie en anderzijds door de groei van de onderneming. Deze nieuwe locatie aan de C. de Haasweg 6 is ook voorzien van gecertificeerde koel- en vriesopslagruimtes. Er werken zeventien medewerkers.

Medio 2020 heeft de gemeente De Bilt de vergunning verleend om Schoonderwoerd Vlees BV verder uit te breiden. Ter compensatie van het verlies aan groen is afgesproken dat het bedrijf zal zorgen voor de versterking van de natuurwaarden in de directe omgeving. Door de uitbreiding zal alle productie, opslag en distributie vanuit deze centrale locatie plaatsvinden en zal het personeelsbestand worden uitgebreid met circa tien medewerkers. Begin 2021 loopt een procedure bij de Raad van State in verband met het verkrijgen van de formele goedkeuring voor de start van de bouw.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Website <www.schoonderwoerdvlees.nl>

Interview met Nigel Schoonderwoerd, derde generatie eigenaar door Jacques Reijniers.

Diverse artikelen in regionale kranten.