Bart Veldhuizen was boer in Loosdrecht, maar hij had altijd veel plezier in techniek. Hij werkte al vroeg aan landbouwmechanisatie en aan de bouw van wagens voor de landbouw. Al tientallen jaren is zijn onderneming Veldhuizen Bedrijfswagens een begrip op het gebied van ontwikkeling, bouw, verkoop, verhuur en onderhoud van aanhangwagens, opleggers en oprijwagens. Foto’s: het bedrijfspand in Groenekan en een veewagen. (Bron: Veldhuizen Bedrijfswagens)

 

Meer informatie

In 1978 vond de officiële inschrijving in de Kamer van Koophandel plaats van Veldhuizen Bedrijfswagens, gestart door Bart Veldhuizen in Loosdrecht. Zijn doel was het bouwen van veewagens voor het transport van koeien van en naar weilanden. De huidige bedrijfsleider, Wijnand Hennipman uit Westbroek, werd in 1981 de eerste werknemer. Door de sterke groei van de veeteelt in de jaren daarna was er behoefte aan een aanhanger om twee veewagens tegelijk te kunnen vervoeren naar klanten. De basis was daarmee gelegd voor de bouw van aanhangers op de grote weg en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) maakte het toen ook mogelijk om diepladers de bouwen.

Doordat de fabriek in Loosdrecht in een woonkern lag, was er geluidsoverlast van de logistieke stromen. Om die reden werd in 1993 de locatie aan de Wilhelminalaan 259 in Groenekan gekocht, vlak bij de A27-afritten. Hier was voorheen het bedrijf Cator Metalen gevestigd, dat failliet gegaan was. In 1999 werd op die locatie de werkplaats vervangen en in 2001 werd deze uitgebreid. In 2005 breidde men ook het buitenterrein uit.

De focus van Veldhuizen Bedrijfswagens, dat nu wordt geleid door Pieter Veldhuizen, is het bouwen van zwaardere aanhangers en opleggers voor auto’s waarvoor een BE-rijbewijs nodig is. Ook worden er wagens gebouwd voor het vervoer van minigravers en landbouwtractoren. Er werken in totaal circa 60 werknemers. Naast de locatie in Groenekan zijn er vestigingen in Loosdrecht en Zwolle.

JJR

 

Literatuur:

Website www.veldhuizen.nl.

Vraaggesprek met de heer Pieter Veldhuizen, algemeen directeur Veldhuizen Bedrijfswagens.

Klaassen, Rob, Bij Veldhuizen Bedrijfswagens is de Coronatijd voorbij. Stagiaires zijn van harte welkom!, De Vierklank, 17 juni 2020, pg 9.