Afgebeeld is een  zelfportret van de te vroeg overleden Walty Dudok van Heel uit Hollandsche Rading (1959- 2009). het is haar laatste schilderij. (Copyright: http://www.walty.nl/) Zij was tekenares, illustratrice, schilderes, beeldhouwster, onderneemster en overtuigd natuurbeschermster. Haar thema’s waren de natuur en de dierenwereld.

 

Meer informatie

Walty exposeerde regelmatig. Zo deed ze onder meer mee met een groepstentoonstelling in 1986 in het Singer Museum in Laren. In 1990 verscheen Walty’s Vogels, met teksten van Jan Snoek. Voor een column in het natuurblad Grasduinen maakte zij van 1985 tot 1998 viermaal per jaar tekeningen. In de jaren 1991-2001 had ze diverse rubrieken in de Margriet: Bij Walty thuis, Post van Walty en Seizoenen. Ze tekende met potlood, pastel en aquarel het motief van jagende en vluchtende dieren in hun karakteristieke beweging met een combinatie van realistische en abstracte elementen. Vanaf 1987 brak Walty Dudok van Heel internationaal door toen haar werk viermaal werd geselecteerd voor de jaarlijkse expositie Birds in Art, een over de wereld reizende tentoonstelling van het Leigh Yawkey Woodson Art Museum (Wisconsin).

De hier opgenomen afbeeldingen werden geplaatst met toestemming van haar echtgenoot, Frans ‘Beer’ Trompert.

Afbeelding: vos, aquarel (1988) (copyright: http://www.walty.nl/)

Afbeelding: hond, aquarel, 1984 (copyright: http://www.walty.nl/)

 

Afbeelding: Wezels, bewegingsschema, 1990. (copyright: http://www.walty.nl/)

Bron: Gerda van Ham, Dudok van Heel, Walborg Kristiana, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/DudokvanHeel (11/02/2018)

Belangstellenden worden uitdrukkelijk verwezen naar de website onderhouden door echtgenoot Frans Trompert: http://www.walty.nl/  (Geraadpleegd op 15 augustus 2018.)