Y.S. Brenner  (1926 – 2010) maakte een burgeroorlog in Israël mee en staatsgrepen in Ghana en Turkije. Hij is vaak verhuisd. Brenner woonde in Bilthoven.

 

Meer informatie

Op 24 december 1926 werd Yehojachin Simon Brenner in Berlijn geboren in een Joods maar niet religieus gezin. Vanwege de Jodenvervolging emigreerde hij met zijn ouders naar Palestina, maar daar was ook veel onrust door een burgeroorlog tussen Joden en Arabieren en een strijd tegen de Engelse bezetting.

Na de Tweede Wereldoorlog brak er opnieuw geweld uit tussen Arabieren en Joden. Yehojachin Brenner sloot zich aan bij de Lechi, een ondergrondse organisatie die gewapenderhand een einde wilde maken aan de Engelse overheersing. Nadat de stichting van de staat Israël en het verdrijven van een deel van de Arabische bevolking voor korte tijd enige rust had gebracht, studeerde hij economie en geschiedenis. Hij trouwde met Nancy Golomb.

In 1962 promoveerde hij aan de London School of Economics. Zijn progressieve ideeën over de economie en de samenleving botsten vaak met de opvattingen  van anderen. Hij werkte in Ghana aan het opzetten van een onafhankelijke niet-kolonialistische universiteit, maar na een staatsgreep kreeg hij het toch moeilijk omdat hij een buitenstaander was. Een paar jaar werkte hij aan het Institute of Social Studies in Den Haag, maar hij kon niet met al zijn collega’s opschieten. Vanaf 1969 doceerde hij aan de universiteit van Ankara als opvolger van Jan Tinbergen maar de rechtse staatsgreep van 1971 deed hem weer vertrekken.

In 1971 werd Brenner gewoon hoogleraar economie in Utrecht, waar hij zich redelijk thuis voelde. Hij vestigde zich met zijn gezin aan de Mozartlaan in Bilthoven. Hij had sympathie voor de progressieve studentenbewegingen, maar niet voor de rechtse politiek van de kabinetten Van Agt en Lubbers.

Brenner schreef negen boeken op zijn vakgebied en vele artikelen. Hij was oprichter een hoofdredacteur van het ‘Journal of income distribution’en verder was hij voorzitter en oprichter van het Internationaal Centrum voor Sociale Economie. In 1996 ging hij met emeritaat. Op verzoek van een uitgever schreef hij twee Engelstalige thrillers. Hij overleed op 14 december 2010 in Bilthoven.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Wetenschappers. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

R. Herber, Y.S. Brenner (1926-2010), Sociaal-econoom met een avontuurlijk verleden, in: De Biltse Grift maart 2011.

Joods Biografisch Woordenboek.

Catalogus professorum Universiteit Utrecht.