U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Afgebeeld is de fietsgids die de ANWB in 1934 uitgaf. Opvallend is de aandacht voor het fietsen op zichzelf en de afwezigheid van cultuurhistorische toelichtingen en details. Het rijwiel was een massavervoermiddel geworden voor een heel breed publiek, waarvoor men in deze uitgave kennelijk minder verdieping en achtergrondinformatie nodig vond.

 

Meer informatie

Hoewel uit het kaartje duidelijk de betekenis van het rijwielpadennet in onze gemeente in 1934 blijkt, is de toelichtende tekst uiterst sober. We lezen:

[bij]  Y 607 de richting „Westbroek” volgen door Achttienhoven—Westbroek naar Oud-Maarsseveen, Tienhoven, Y 2620 over Breukelerveen naar Nieuw Loosdrecht. Deze streekdorpen zijn zeer schilderachtig gelagen en een bezoek waard, vooral inden tijd als de vruchtboomen bloeien. […]  Westbroek; inde kerk tombe van Bisschop Boudewijn. […] Bij Y 696 rechtsaf, richting „Maartensdijk”, daarna bij rijwielpadwijzer 145 het rijwielpad volgen, rpw 143 rechtuit, rpw 142 linksaf. Deze kleine omweg wordt beloond met een prachtig uitzicht over de heide. Rechts het buiten de „Hoorneboeg” […] De Bilt: nabij het Kloosterpark bevindt zich het Koninklijk Nederlandsch Meteorologisch Instituut. Bilthoven: belangrijke forensenplaats.

Meer valt er niet te lezen, met uitzondering van de nummers van ANWB-paddenstoelen en de afstanden in kilometers.

AD

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER