Op 1 februari 1970 kondigde de lokale Biltse pers met leedwezen aan, dat het parochiegebouw De Vereeniging zijn deuren voorgoed zou sluiten: De eigenaresse, het kerkbestuur van de St. Michaelsparochie, heeft besloten het te verkopen aan een handelaar in elektronische apparatuur. De vestiging van het bedrijf in het 40-jaar oude pand is overigens nog niet helemaal zeker.

De sluiting van De Vereeniging leidde ook het In memoriam in, van de zogenoemde Beat-MT-club, na een bestaan van slechts 20 maanden onder leiding van producer Paul Oor. Medewerkers van het laatste uur waren The Golden Earrings uit Den Haag en Veronica-discjockey Joost, Willem van Kooten, Den Draaijer. (zie foto)

 

Meer informatie

Het rooms-katholieke zalencentrum werd de laatste tijd nog slechts gebruikt door het koor, de bejaardensociëteit en een enkele keer voor een beatavond voor de jeugd.  Zoals bekend hebben de jongeren nu de beschikking gekregen over een gebouw achter de St. Michaelskerk’, schreef ‘onze Biltse redacteur’.

Het Biltse katholieke verenigingsleven had betere tijden gekend. Nog maar veertig jaar eerder, aan het eind van de jaren 1920, had de sterke groei van de St. Michaëlparochie en de toenemend verzuiling van het verenigingsleven een ernstig ruimtegebrek tot gevolg.

Noodgedwongen werd aanvankelijk gebruik gemaakt van het voormalige koetshuis van de pastorie en een lokaal van de naastgelegen Michaelschool. Tevens werd een ruimte gehuurd in het naburige Hervormde verenigingsgebouw. Pastoor Schaepman nam het initiatief voor de bouw van een verenigingsgebouw aan de Groen van Prinstererweg (15-17) dat op 15 november 1930 plechtig in gebruik werd genomen. Men noemde dit het r.-k. gebouw ‘De Vereeniging’. (..) De opening leidde al snel tot verdere toename van verenigingen, al had een aantal slechts een kort bestaan.

Overigens zou het gebouw tijdens de oorlogsjaren inkwartiering van Duitse militairen hebben gehad, net als de PC- Groen van Prinstererschool aan de overkant en een drietal woonhuizen.

VC

 

Literatuur:

Jan van der Heijden, Een inventarisatie van het verenigingsleven in De Bilt en Bilthoven 1884-1940, In: De Biltse Grift juni 2002.

Theo Rood, Ontmoetingsplek in De Bilt, In: Verhalen van Vroeger en Nu, Petra Cremers e.a. 2013

De heer F. Bosch, De Bilt

Foto: De Vereeniging is volledig verbouwd tot twee hypermoderne wooneenheden. Met dank aan bewoner Paul,  die mij voorzag van kopieën van de gebruikte krantenartikelen.