Anna Bregitta Eyck van Zuijlichem-Story van Blokland woonde van 1842 tot 1876 in Maartensdijk. Zij nam de belangrijke beslissing om Eyckenstein te verkopen, wat in de familie Eyck op veel weerstand stuitte. De foto komt uit de Fotocollectie RKD Den Haag.

 

Meer informatie

Anna Bregitta Story van Blokland werd op 26 augustus 1819 in IJsselstein geboren. Zij was de oudste van een gezin met zeven kinderen en kwam uit een oud regentengeslacht. Haar vader was achtereenvolgens gemeentesecretaris, wethouder en burgemeester van IJsselstein. Ook was hij lid van de Provinciale Staten van Utrecht, lid van het Hoogheemraadschap van het college van de Lekdijk Bovendams en lid van Gedeputeerde Staten van Utrecht.

Anna Bregitta trouwde in 1842 in IJsselstein met Frans Nicolaas Marinus Eyck van Zuijlichem. Hij was burgemeester van Maartensdijk en eigenaar van  het landgoed Eyckenstein, waar het echtpaar woonde. Ze hadden vijf kinderen..

Zij heeft na de dood van haar man in 1876 Eyckenstein verkocht. Dit werd haar door de familie Eyck van Zuijlichem niet in dank afgenomen. Op een gevonden familiedocument is te lezen: “….De stiefmoeder Story van Blokland en haar dochter verkochten eigengereid en eigenlijk geheel ongehoord terwijl grootvader Eyck van Zuylichem in Duitsland op ‘Rittergut’ verbleef.…”. Elisabeth Charlotta Both Hendriksen, de weduwe van C.W.J. baron van Boetzelaer van Dubbeldam werd toen eigenaar van het huis.

Kort na de verkoop van Eyckenstein kocht zoon Nicolaas een deel van Eyckenstein terug en stichtte hier de Mauritshoeve en enkele jaren later de buitenplaats Rovérestein.

Anna is verhuisd naar Utrecht waar zij tot haar dood in 1879 woonde. Zij is bijgezet in de grafkelder op het landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Deze Grafkelder is een Rijksmonument.

JJR

 

Literatuur

Landgoed Eyckenstein: Rustplaats in de grafkelder Anna Bregitta Eyck van Zuijlichem-Story van Blokland’

Op de Online Museum De Bilt website staan meerdere posts die nadere informatie geven over het landgoed Eyckenstein, zoals Bijzondere wandelroute en objecten op het landgoed Eyckenstein en Landgoed Eyckenstein