U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

De ANWB ontwierp in 1914 de eerste bewegwijzerde meerdaagse wandelroute van Amsterdam naar Arnhem. Deze route, die op de ANWB website wordt beschreven, komt ook door De Bilt. Hij is nog altijd goed te lopen. Op dag twee, op het traject van Hilversum naar Zeist, wordt de gemeente De Bilt kort aangedaan. De route werd beschreven in een wervend boekje, waarin allerlei ondersteunend materiaal was opgenomen. (Foto voorkant wandelboekje ANWB uit 1914)

 

Meer informatie

Het bij de route uitgebrachte boekje bevat naast de wandelroute, foto’s, praktische informatie en een afstandstabel, ook een inleiding. Het voorwoord is geschreven door Jan Feith, een bekend journalist die ook verbonden was aan het blad van de ANWB, De Kampioen.

Het voorwoord geeft een goed inkijkje hoe in die tijd tegen wandelen werd aangekeken. Zo schrijft hij: Wat! Wordt er nog gewandeld in deze wereld, en waagt men het in de twintigste eeuw, onze aandacht te vragen voor zoo iets barbaarsch als het zich-voortbewegen-per-voet? Om vervolgens hieraan toe te voegen: We stappen af van onze met drie versnellingen windvlugge fietsen; we zetten even den motor af onzer benzine-booten; we klemmen de remmen aan onze auto’s; we zweven even per aeroplane in glijvlucht uit den hemelen omlaag om ons toch wel goed te overtuigen, dat dit boekje geen pre-historische opgraving is uit eeuwen geleden.

Even verderop in het boekje volgt de beschrijving van de wandelweg die een stukje de Bilt doorkruist:

Bij de Vuursche hebben we het Gooi verlaten en bevinden we ons op Utrechts grondgebied. Waar rechts de Koudelaan afgaat, nu voor een groot gedeelte van het mooie zware hout beroofd, volgen we een pad dat zich door het beukenbosch slingert en op een mooie beukenlaan uitkomt. Na eenigen tijd verlaten we deze laan, om, na een dennenbosch te zijn doorgegaan, den grintweg te bereiken. Bij den tol volgen we een eind den straatweg, de zoogenaamde Praamgracht, die voor een groot deel loopt door de terreinen van Baron Boetzelaer van Eijkenstein, om verderop wederom een laan te volgen, die ons nogmaals voert door terreinen en bosschen van Drakenstein. Bij den tol op den straatweg de Bildt-Baarn uitkomende, volgen wij dien een eind Zuidwaarts en gaan verder door de boschen op de Zwarte Heuvels en over de heide van den boer CH. Pleines naar de Halte den Dolder. 

U kunt met toestemming van de ANWB het hele boekje HIER downloaden.

EvdV

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Te voet van Amsterdam naar Arnhem, ANWB, toeristen bond voor Nederland, 1914.

ANWB website, Eropuit, wandelingen.