In de jaren 1910-1940 ontwikkelde zich in De Bilt en omgeving een patroon van kleine en wat grotere bedrijven die hooggekwalificeerde fijnmechanische producten vervaardigden. De fabriek van Van Doorn hoorde daar tot 1980 ook bij. Foto: het bedrijf (Beeldbank van de Historische Vereniging D ‘Oude School  De Bilt).

 

Meer informatie

Anton van Doorn (1894-1934) begon een bedrijf in regel- en meetapparatuur voor de zuivelindustrie in de Hugo de Grootstraat in Utrecht. Na zijn overlijden hertrouwde zijn weduwe Geertruida Klijn in 1936 met Wim van Dranen, die al in het bedrijf werkte als technicus.

In 1938 vestigde het bedrijf zich aan de Utrechtseweg 364 omdat er in Utrecht niet voldoende ruimte was. Naast de apparaten voor de zuivelindustrie maakte men ook barometers voor het K.N.M.I. en  speciale apparaten voor het R.I.V., het Rijksinstituut voor Volksgezondheid dat later R.I.V.M. werd genoemd. Door de oorlog kwam de productie praktisch stil te liggen. De directeur Van Dranen  speelde een rol in het regionale verzet tegen de Duitse bezetters.

Na de oorlog bouwde Van Doorn in 1951 de hart-longmachine die was ontworpen door de Utrechtse hoogleraar  dr. J. Jongbloed. Productie voor de zuivelindustrie bleef de kernactiviteit. Het bedrijf exporteerde veel naar Oost-Europa via bemiddeling door de Wereldgezondheidsraad. De omvang van het personeelsbestand was bescheiden; enkele tientallen werknemers verzorgden de productie.

Toch liep het bedrijf niet optimaal en in 1980 ging het failliet door zakelijke tegenslagen en door gezondheidsproblemen bij de directie.  Van de bedrijfsgebouwen is niets meer over.

Hieronder: De hart-longmachine van Jongbloed in het Universiteitsmuseum Utrecht.

PvH

Literatuur:

Catalogus Tentoonstelling Oude Bedrijven De Bilt/Bilthoven, 18-19-11-1995.  Historische Vereniging D’Oude School, De Bilt.

Adres: Utrechtseweg

Map Aantekeningen Bedrijven De Bilt. Historische Vereniging D’Oude School, De Bilt.