U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Maximiliaan Louis van Hangest baron d’Yvoi werd geboren op huize Sandwijck in de Bilt in 1774. (Zie over Sandwijck  de post daarover via  deze link.) Hij overleed in 1840 in Den Haag. Hij diende in 1791 als luitenant in het regiment Hollandsche Gardes te paard, maar werd, als Oranjegezind, in 1795 ontslagen. Op de afbeelding ziet men uiterst rechts, achter de zittende stadhouder Willem V, figuren in de uniformen van de Hollandsche Gardes te voet en te paard. (De Vinkhuyzen collectie van militaire uniformen  The New York Public Library/Wikipedia)

Maximiliaan van Hangest werd daarna kapitein in Engelse dienst in het corps van de prins van Oranje. Hij verliet de dienst in 1802 als majoor. Later werd hij adjudant van prins Frederik, de broer van koning Willem I. Prins Frederik stelde hem aan als zijn hofmaarschalk. Bij K.B. van 20 februari 1816, no. 67, werd hij in de Nederlandse adel ingelijfd. Baron d’Yvoi was een geletterd man, een reden waarom hij in 1814 tot lid der Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde werd verkozen.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: het lemma Hangest baron d’Yvoy, Maximiliaan Louis van, door W.M.C. Regt in het Nieuw Nederlandsch Biografisch woordenboek deel VII.