U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Mr. Pieter baron de Smeth, ambachtsheer van Alphen en Rietveld werd in 1753 in Amsterdam geboren. Hij overleed in het huis Vollenhove in de Bilt in 1810. Hij was Russisch rijksbaron, een waardigheid aan zijn vader verleend door de hier afgebeelde keizerin Catharina de Grote. (Schilderij van F. Rokotov, naar Roslin (jaren 1780, Hermitage Sint Petersburg/Wikipadia.)

 

Meer informatie

Pieter de Smeth was een vooraanstaand Amsterdams koopman en bankier. Zijn titel kreeg hij als gezegd door vererving. Pieters vader, Theodorus ging tussen de jaren 1769 en 1782 ten behoeve van keizerin Catharina II van Rusland zeven leningen aan, de eerste die door Rusland in het buitenland gesloten werden. Het totale bedrag bedroeg de toenmalige reuzensom van zeventien miljoen gulden. Vader Theodorus werd uit erkentelijkheid in1772 door keizerin Catharina tot baron van het Russische Rijk verheven.

Zijn zoon Pieter de Smeth maakte deel uit van het Amsterdamse stadsbestuur, was directeur van de Russische of Moscovische handel en tot zijn dood bestuurder van het kapittel ten Dom van Utrecht. In 1807 werd hij buitengewone staatsraad van koning Lodewijk Napoleon. Hij bezat een belangrijk penningkabinet. Na de dood van zijn vader kreeg hij het buiten Beerschoten  in  de Bilt in bezit. Hij kocht in 1800 Vollenhove en had meer bezittingen in De Bilt.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

Bron onder meer: Nieuw Nederlandse Biografisch Woordenboek  (volg deze link).