U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Hoe klein het gehucht Blauwkapel ook was, het uiterst uitgebreide boekwerk Geheym-schryver van staat- en kerke der Vereenigde Nederlanden beginnende met die van de provincie Utrecht wist het in 1759 nauwkeurig in beeld te brengen. Andere boeken uit die tijd sloegen het dorpje over over of besteedden er terloops een enkele regel aan. Afbeelding: Blauwkapel door L P Serrurier ca 1730 (Het Utrechts Archief)

Er waren volgens de Geheimschrijver twintig huizen in het dorpje zelf maar er stonden ook 57 woningen omheen, zodat er toch nog 430 personen woonden. De meeste mensen leefden van veeteelt en het verbouwen van graan. Volgens hem was men er net als in De Bilt  welvarend en kon men er goed leven.

Zoals in andere beschrijvingen in Geheym-schryver van staat- en kerke was er veel aandacht voor de kerk: het kleine kerkje waar Blauwkapel naar genoemd was en dat nauwkeurig beschreven werd. De lijst van predikanten liep  van Libertus Spruyt in 1640 tot de nog levende Henricus de Roo. Bij de kerk hoorde een school. De kerkelijke gemeente telde overigens minder dan veertig leden.

DAB

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Geheym-schryver van staat- en kerke der Vereenigde Nederlanden beginnende met die van de provincie Utrecht, deel 1 eerste stuk, Utrecht en Amsterdam 1759.