U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Hier ziet met een prent van het dorpje Blauwkapel, getekend door Cornelis Pronk, met commentaar van Andries Schoemaker (1660-1735). Deze prent maakt deel uit van de zogeheten ‘Atlas Schoemaker’, die rond 1700 tot stand gekomen is. (Bron: Museum Flehite Amersfoort, via de Atlas Schoemaker van de Koninklijke Bibliotheek/Het Geheugen van Nederland.) Schoemaker was een textielkoopman uit Amsterdam met een grote passie voor het verzamelen van historische en topografische informatie over steden en dorpen, kerken en kastelen in Nederland.

In de jaren twintig van de achttiende eeuw bezocht Schoemaker bijna alle steden, dorpen en gehuchten in Nederland. Tijdens deze reizen maakt hij beschrijvingen van de plaatsen die hij aandeed. Hij maakte voor veel tekeningen gebruik van het werk van Cornelis Pronk.  De afbeelding geeft als jaar 1611, maar is een eeuw later getekend door Pronk, mogelijk naar een vroeg zeventiende-eeuws voorbeeld.

AD

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

https://www.geheugenvannederland.nl/nl/geheugen/pages/collectie/Atlas+Schoemaker 

Over Pronk elders op deze site bij het onderwerp Het huis Rozendaal in Westbroek https://onlinemuseumdebilt.nl/het-huis-rozendaal-in-westbroek/.