Afbeelding: Emmaplein 6 vlak voor de aankoop door Burgersdijk in 1972. De gevelreclame van Ringers is nog van de luxe brood- en banketbakkerij Brouwers. Johan F. Burgersdijk (1915-2007) werd in Nijmegen geboren en bracht zijn jeugd door in Bilthoven. Zijn vaderook Joannes Franciscus (1860-1953), was geboren in Breda en vertrok als tabaksplanter naar Djember (Nederlands-Indië). Daar trouwde hij in 1897.  Helaas overleed zijn vrouw al twee jaar later in het kraambed. Zijn dochtertje stierf kort daarna. Na terugkomst in Nederland vestigde Johan sr. zich in Nijmegen, hertrouwde in 1913 en werd in 1920 de eerste bewoner van Leijenseweg 2 in Bilthoven.

 

Meer informatie

Zijn vader dr. Leendert Burgersdijk (1828-1900) was de eerste die in 1886 de volledige werken van Shakespeare vertaalde. Ook Joannes jr had een voorliefde voor Shakespeare en bracht elke zomer  een bezoek aan het Shakespeare theater in Diever. De jonge Johan vertrok nog voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië om op rubberplantages te gaan werken en belandde tijdens de oorlog in een Jappenkamp. Na afloop werkte hij in de havens van Singapore waar hij zijn vrouw ontmoette, die daar voor het Rode Kruis werkte. Hij ging terug naar Indonesië, werkte in het management van tabak- en rubberplantages en zijn kinderen werden er geboren.

Midden jaren vijftig keerde hij terug naar Bilthoven, waar zijn vader in 1953 was overleden. Hij rondde een makelaarsopleiding af en liep stage bij Koster in Hilversum. In 1957 opende de eerste Makelaardij Burgersdijk aan Soestdijkseweg Noord 342. Zijn eerste advertentie verscheen in 1957 in de Java Bode, en was gericht aan repatriërende landgenoten uit Indonesië. In 1965 liet Johan Burgersdijk aan Rubenslaan 36 een woonhuis en kantoor bouwen. In hetzelfde jaar deed de toen 19-jarige Joop van der Pijl zijn intrede in het bedrijf, om later compagnon te worden. 

Woninggids

Andere Bilthovense makelaars in de jaren ’60 waren Nienaber, Langschmidt, Van Donselaar, en Van Scherpenzeel. Hoewel concurrenten maakten ze samen elke zes weken een gedrukte woninggids met het woningaanbod in De Bilt en Bilthoven. Begin jaren ’70 werd het voor makelaars verplicht om het woningaanbod te tonen. Daarom werd in oktober 1972 het winkeladres Emmaplein 6 overgenomen van bakkerij Brouwers. Makelaar Van Rossem had zich een jaar eerder gevestigd op nummer 14. 

Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Johan Burgersdijk in 1980 liet Van der Pijl de kinderboekenschrijver Jaap ter Haar schilderij maken in naieve stijl. Afgebeeld is de oostzijde van het Emmaplein, met het witte pand van makelaardij Burgersdijk prominent in het midden. Door fietsers en voetgangers naar de voorgrond te halen en auto’s naar achter te plaatsen maakte Ter Haar er een gezellig dorpstafereel van.  

NVM-onderscheiding

In 1983, bij het 25-jarig bestaan, werd Burgersdijk onderscheiden met het makelaarsstafje van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In de Biltse en Bilthovense Courant zei hij: Het is voor mij nog steeds een boeiend vak, je hebt met zoveel verschillende mensen te maken, je bent er vaak een halve psycholoog bij, dat kan niet anders. Daarnaast moet je in de eerste plaats een betrouwbaar man zijn, je moet ook onafhankelijk zijn, op de hoogte van prijzen, de planologie en de voorschriften. Ik moet altijd mensen tot elkaar brengen, ik moet ze aanvoelen en oog hebben voor beider belangen. Dat alles maakt mijn werk interessant, ik vind het een fijn vak. Ik wil het nog een poos blijven doen, het vult mijn hele leven.

Na zijn pensioen trok Burgerdijk zich geleidelijk als adviseur terug en maakte ruimte voor Joop van der Pijl. In de jaren negentig kwam Marc van Olderen in de zaak. Inmiddels heeft na meer dan 50 jaar ook Van der Pijl zich teruggetrokken, al heeft hij bijna dagelijks contact met het kantoor. 

Burgersdijk Makelaars heeft zich uitgebreid door de overname van respectievelijk De Stichtse Makelaars uit Den Dolder, Klaassen uit Zeist en Muus & IJzerman uit Utrecht. Toch is Burgersdijk Makelaars Buitengewoon niet van plan om het Emmaplein te verlaten. Recent werd de nog resterende ruimte achter het pand voor een uitbreiding benut.

GB 

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
Gesprekken met Joop van der Pijl en Elly Burgersdijk-Seijffert.
Interview in Biltse en Bilthovense Courant, 5-10-1983
Advertenties via www.delpher.nl 

 

Afbeelding:  Naïeve kunst door de jeugdauteur Jaap ter Haar. Centraal op het Emmaplein-oostzijde staat het lagere witte pand van Burgersdijk.