Afbeelding: Café-Bar De Dobbelaar in 2010 (Hermine Broggel)

 

Vanaf 1995  pachtten Rob en Ruth Stranders het pand aan Emmaplein 11. Ze hadden eerder een café gerund in Zeist. Verpachter was de nationale spoorexploitant Prorail en het biercontract was van Heineken. Na 17 jaar deden ze het licht uit in het gebouw dat in 1864 was begonnen als het Logement Dennehoeve, en dat ZM koning Willem III en zijn gevolg had mogen herbergen. die

Meer informatie

 

Het rechtergedeelte van het gebouw kreeg in 1995 een restaurantfunctie, die vanaf 2000 werd vervuld door het Wijn en Spijslokaal. In het linkerdeel begon het echtpaar Stranders het café-bar De Dobbelaar. De naam had naar eigen zeggen weinig met dobbelen te maken, maar alles met hun beide voornamen Rob en Ruth: Double R.

Stranders heeft positieve en negatieve herinneringen aan zijn café. De negatieve hebben vooral te maken met de laatste jaren van Emmaplein 11 tot aan de sloop in 2015. In 2008 brak de bankencrisis uit en in dezelfde tijd moest zijn bedrijf in overleg met zowel Prorail als met gemeente De Bilt over de vervanging van zijn zaak. Die stond op de nominatie voor sloop.

Stranders zag zijn horeca-toekomst in het postkantoor op de Julianalaan, dat de posterijfunctie zou beëindigen. De gemeente was eigenaar van het gebouw. Om het geheel te kunnen financieren moest Rob zich bij Prorail van een passend uitkoopbedrag verzekeren. De onderhandelingen met de beide partijen hebben vijf jaar geduurd en waren een zware tijd voor de uitbater.

Feest

Hoe goed waren de voorgaande jaren geweest voor Rob  en Ruth. Café De Dobbelaar was wijd en zijd bekend als feestcafé. Er waren optredens, cocktailshakers en thema-avonden, waarbij het publiek verkleed verscheen.  De sociale functie was groot. Voormalige scholieren die elders werkten en studeerden, spraken af in De Dobbelaar. Onvergetelijk zijn de kerstfeesten. Na het kerstdiner op Tweede Kerstdag, werd het feest hier voortgezet. Er kwamen veel jongeren maar ook dertig plussers. In tijden van EK en WK versierden we het Emmaplein oranje.

En dan had je nog Koningsdag.., blikt Stranders terug. Maar daarmee bedoelt de voormalige caféhouder ongetwijfeld ‘Koninginnedag’. Want de Koningsdag met Willem-Alexander zou pas vanaf 2013 worden gevierd, terwijl de deuren van De Dobbelaar waren gesloten in 2012.

 

VC

 

Met dank aan Rob Stranders