Afbeelding: De buitenetalage van Modehuis Van Dort in 1954. Privécollectie Familie Van Dort. Margo van Dort (1961) is de tweede generatie Van Dort in Bilthoven. Eigenlijk de derde want haar grootouders hadden voor de oorlog een textielzaak in Den Haag. Ze verkochten er fournituren, hand- en theedoeken, beddengoed en degelijke hemden en onderbroeken. In 1954 begon hun zoon, Margo’s vader zo’n zelfde winkel aan Julianalaan 19 in Bilthoven. Haar grootouders kwamen mee om hun zoon en schoondochter te helpen bij de opstart. Beide gezinnen vestigden zich aan de Spoorlaan. Als Margo, derde van vier kinderen, ’s middags uit school kwam, ging ze eten bij opa en oma, want haar ouders waren in de zaak bezig.

 

Meer informatie

In 2021 bestaat Van Dort in Bilthoven uit twee vestigingen. Een damesmodezaak op Julianalaan 19 en een lingeriewinkel op nr. 51. Er is ook nog een modehuis in Utrecht. Kortom een gerichter assortiment op veel meer ruimte.

Nog 68 jaar terug was op de smalle winkelvloer van toen van alles te koop: Ritsen, hand- en theedoeken, damesmode, ondergoed en een aparte stoffenhoek. In de textielbranche van vroeger jaren speelde vakkundigheid ook een rol in de opvoeding: O ja, ik heb nog op naailes gezeten, want ik moest toch leren hoe damesmode tot stand kwam. Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen. Hoeveel jongeren kunnen er nog een knoop aanzetten?

Margo legt uit hoe Van Dort stap voor stap het assortiment aanpaste aan de veranderende tijdgeest. Vanaf 1968 werd gaandeweg meer mode ingekocht en begin jaren ’70 kwam er een grote verbouwing. Het motto werd meer ‘Shop in shop’, dat wil zeggen aparte thema’s in de winkel. Fournituren en stoffen bleven nog, maar de textiel ging eruit. In 1982 kwam ik in de zaak en het was de bedoeling dat mijn man en ik samen met mijn vader rustig zouden toewerken naar een overname. Door zijn vroege overlijden in 1988 kwam dat noodgedwongen in een stroomversnelling. 

Verbouwen en vergroten

In 1992 verbouwde Van Dort opnieuw en dat was aanleiding tot een radicale verandering. De fournituren en stoffen gingen eruit en het hoofdproduct werd damesmode en lingerie. In 1997 werd de lingerie verplaatst naar een nieuw pand aan Julianalaan 51 en een jaar later opende de winkel in Utrecht. De winkelvloer op Julianalaan 19 groeide in 2001 door naar 300 vierkante meter.

Dat was wat in het dorp, vertelt Margo. ‘Zo’n winkel, dat hoorde toch niet in Bilthoven!’, waren de geluiden. Maar wij wisten dat er een markt voor ons was. In die jaren waren er nogal wat kapperszaken in de buurt die ook jonge kleding verkochten. ‘Dat moesten wij ook kunnen’, vonden we, en daarom gingen wij ons specialiseren in het damespubliek tussen 30 en 65  jaar. Met succes, en niet alleen in Bilthoven. Inmiddels woont de helft van ons klantenbestand buiten de gemeente. We kunnen de concurrentie met een sjiek modedorp als Laren zeker aan.

En toen ging Van Dort voor het ‘grote werk’, inclusief catwalk, hapje en drankje. Twee keer per jaar en avonden aaneen liet Margo zien dat haar zaak in Bilthoven de mooie modemerken kon voeren. Van concurrentie met andere lokale modehuizen heeft ze weinig last. Integendeel, wat haar betreft komt er verdere uitbreiding in Bilthoven.

Uitbreiding mogelijk

Dat kan Bilthoven best hebben. Niet alleen omdat iedere zaak zijn eigen publiek heeft, maar ook omdat de parkeergelegenheid nog goed is en we ook per trein prima bereikbaar zijn. Toch kunnen we in deze heropbouwfase van Bilthoven Centrum wel wat extra reuring gebruiken en iets leren van het gezellige dorpshart in Laren. Het gedoe met de Kwinkelier was geen reclame, maar het vernieuwde Vinkenplein vind ik een belofte voor de toekomst. 

Anno 2021 is Van Dort alweer aan de volgende generatie toe, dus een schets voor de komende tien jaar wil Margo niet meer geven. Dat laat ze liever over aan haar beide kinderen, die dit jaar de zaak zullen overnemen. Dochter Fleur werkt al 10 jaar mee. Zij runt de winkels en zoon Sven verzorgt de website en de onlineverkoop.

Daar is hij vijf jaar geleden mee begonnen, toen wij, zijn ouders er het voordeel nog niet zo van inzagen. Maar corona heeft uitgewezen dat hij een vooruitziende blik heeft gehad. De modeverkoop gaat in deze tijden volop door via de onlinebestellingen. Onze lingerie staat nog niet online en het verkoopverschil is wel duidelijk, aldus Margo van Dort die volgend jaar haar 40-jarig winkeljubileum hoopt te vieren. Een jubileum dat vrijwel alle textieltrends gevolgd heeft.

VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Met dank aan Margo Romijn – van Dort.

 

Afbeelding: Van Dort-bodyfashion in Bilthoven 2021. Privécollectie Familie Van Dort.