Het kerkhof van Westbroek ligt achter de Hervormde Kerk aan de Kerkdijk 2 in het veenweide gebied. (foto’s Wim Krommenhoek). Dit is een van de twee gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente De Bilt; de andere is de begraafplaats Brandenburg in de woonkern Bilt. Hij is waarschijnlijk in 1829 in gebruik genomen toen begraven in de kerk bij wet niet langer was toegestaan.

 

Meer informatie

Op de begraafplaats liggen de slachtoffers van het drama dat in Westbroek plaats vond op 5 mei 1945. Op bevrijdingsdag ontstond hier een gevecht tussen de lokale verzetsgroep en een eenheid van het Duitse leger. Hierbij vonden elf mensen de dood; zes verzetsmensen, drie burgers en twee Duitse militairen. Er is een gezamenlijk graf van de drie verzetsmensen (M. Bouma, L. van Dam en W. de Kruijf) en twee burgers (T. van Keulen en J. v.d. Tol).

Ook hier begraven is de hoogleraar, columnist en publicist Bob Smalhout. Hij was hoogleraar anesthesie en kreeg in de jaren ’70 van de vorige eeuw grote bekendheid door het bespreekbaar maken van medische missers. Ook protesteerde hij fel tegen verplicht leeftijdsontslag van hoogopgeleide specialisten die nog uitstekend functioneerden en actief hadden willen blijven. Na zijn pensionering was hij in 2003 lijsttrekker voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen. Ook was hij 20 jaar columnist bij de Telegraaf. Hij overleed in 2015 op 87-jarige leeftijd en werd overeenkomstig zijn wens in een witte doktersjas begraven.

WK

U bevindt zich op de rondleiding langs de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

J.C. Brugman: Het drama van Westbroek op 5 mei 1945. Biltse Grift, maart 2004.

Wikipedia, Bob Smalhout.