De Bilt/Bilthoven en Soesterberg waren niet altijd probleemloze buren. Er was geluidsoverlast en er waren ongelukken. Afgebeeld is een vliegtuigongeluk met een Fokker C.I Lynx 489 van de Luchtvaartafdeeling van het leger. (Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), maker onbekend)

 

Meer informatie

Het toestel kwam volgens de pers terecht bij de spoordijk in De Bilt. In De Banier, Staatkundig Gereformeerd Dagblad van 21 november 1935 wordt echter Bilthoven genoemd. Men leest:

Uit Bilthoven meldt men ons: Gistermorgen te omstreeks 10.30 uur heeft een militair vliegtuig uit Soesterberg […] in de nabijheid van den spoordijk, blok E, gemeente De Bilt, een noodlanding gemaakt. Het toestel is met den neus in een aardappelland terecht gekomen. Het toestel werd bestuurd door den luitenant-vlieger G. van Dijk, terwijl zich tevens in het toestel bevond de heer J. De bestuurder werd ten gevolge van een motorstoring gedwongen een noodlanding te maken. Aanvankelijk had hij daarvoor een weiland gekozen. De machine had evenwel een zoodanige snelheid, dat zij, na tegen boomen en struiken te zijn ge- botst, in een aardappelland terecht kwam. De inzittenden werden niet gewond. Van het vliegtuig is alleen de romp heel gebleven. Vleugels en staart zijn vernield. De politie van De Bilt en Maartensdijk heeft het terrein afgezet.

Hieronder ziet men een foto van hetzelfde verongelukte toestel (NIMH, maker onbekend.)

AD