Hierboven ziet men een tekening van de grafkelder op het landgoed uit de vroege negentiende eeuw, gebouwd gedurende het leven van Maurits Jacob Eijck van Zuylichem. (Nationaal Archief Den Haag, inventaris Eijck van Zuylichem, nr. 179. Foto Anne Doedens.) Hij leefde van 1764 tot 1853 en hij was een patriot, die in de Franse tijd burgemeester van Maartensdijk werd. Hij besteedde veel aandacht aan de verbouwing van zijn landgoed.

Er is een metalen toegangshek tussen twee pilasters. De bodem van de kelder ligt ongeveer een meter onder de begane grond en bestaat uit twee ruimtes. In de achterste ruimte bevonden zich drie gedenkstenen en in de voorste acht.

Hieronder staat een foto van de grafkelder zoals deze eruit ziet na de ingrijpende restauratie van 2023. De heuvel zal naar verluidt worden beplant met rododendrons. De grafkelder is nu rijkserfgoed (Foto: Lex van Boetzelaer).

AD

U bevindt zich op de rondleiding langs de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

L. Schneider (ed.), begraafplaatsen in De Bilt en Bilthoven, rapport van de Werkgroep Inventarisatie Grafmonumenten, in: De Biltse Grift september 1996.