Op de hoek van de Prinses Beatrixlaan en de Koningin Julianalaan in Maartensdijk staat de Ontmoetingskerk. In deze oorspronkelijk gereformeerde kerk uit 1967 vormden hervormden en gereformeerden in 1984 een Samen Op Weg-gemeente. Op de foto: de kerk in 1968, een jaar na de opening. (Collectie Rienk Miedema)

 

Meer informatie

Vanaf 1889 kwamen gereformeerde inwoners van Maartensdijk bij elkaar in een boerderij, later in het kerkje aan de Dorpsweg. De gereformeerde kerk aan de Julianalaan werd in 1967 in gebruik genomen. De kerk is ontworpen door Egbert Reitsma en zoon. Het gebouw is modern, functioneel en eenvoudig, net als de inrichting. Naast de kerk staat een eenvoudige metalen klokkenstoel.

In de sobere inrichting vallen de wandkleden op, die het scheppingsverhaal vertellen. De kansel draagt het beeld van vijf broden en twee vissen.

In Hollandsche Rading bestond sinds 1935 de Vereeniging tot Evangelisatie, die zich ontwikkelde tot een aparte hervormde gemeente. Deze bouwde de Adventkapel en noemde zich Hervormde Gemeente Advent, maar hield ook in Maartensdijk kerkdiensten.

Een toenemende samenwerking met de Gereformeerde Gemeente leidde in 1984 tot de vorming van een Samen Op Weg-gemeente, die in 2004 toetrad tot de PKN. De officiële naam is nu Protestantse Gemeente Maartensdijk- Hollandsche Rading.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

I. Hovelynck e.a. (red), Op pad langs de kerken in de kernen van De Bilt, uitgave van de Raad van kerken De Bilt en omstreken 2013.

Website Relikwi,  Maartensdijk Koningin Julianalaan 26 – Ontmoetingskerk.

Spring naar toolbar