Al snel na de start van het industrieterrein in Maartensdijk vestigde zich daar de paperclipfabriek De Papierklem BV. Een product dat iedereen kent, werd er geproduceerd tot 2000. Uiteindelijk leidde de goedkopere productie van paperclips in de lage lonen landen ertoe dat de productie in Nederland werd beëindigd. De eigenaren hebben hun activiteiten op het gebied van kantoorartikelen, inclusief paperclips, gecontinueerd. Foto: De weegschaal die nog steeds in het oorspronkelijke pand staat. Onderaan: het voormalige fabriekspand van De Papierklem. (Foto’s JJR)

 

Meer informatie

In 1953 zijn de gebroeders Rozegarde gestart met hun onderneming voor de productie van paperclips aan de Industrieweg 7 in Maartensdijk.  A. Th. Rozegarde was commercieel directeur en  J. Rozegarde was technisch directeur. Zij kwamen uit Amsterdam en hadden aan de Oudezijds Voorburgwal 96  een smederij en een handelsonderneming. Het pand bestaat nog steeds en is gerestaureerd. Na hun pensionering werd de directie voortgezet door J. Rozegarde, die inmiddels ook met pensioen is. De onderneming had acht medewerkers in dienst.

Sinds 1923 verkocht deze handelsonderneming fashion stationery en kleine kantoorartikelen. Na het besluit om de paperclips zelf te produceren in Maartensdijk kochten de Rozegardes hiervoor een machine. Later maakten zij er nog negentien machines zelf bij en daarna nog eens tien. Op het hoogtepunt van de productie werden 1,25 miljoen paperclips per dag geproduceerd. Hiervoor was circa 3 ton vettig ijzerdraad nodig.

Het productieproces verliep volgens de volgende stappen: richten van de draad, gevolgd door buigen in de juiste vorm. Vervolgens werden de paperclips ‘getrommeld’ in zaagsel om te ontvetten en de scherpe kantjes eraf te halen. Meisjes verpakten de paperclips met de hand in doosjes voor verzending naar de klant. Op een bepaald moment werd ook voor het inpakken een machine ontwikkeld. Men had grote klanten zoals het Rijksinkoopbureau voor de Rijksoverheid maar ook kleinere zoals een boekhandel in Hilversum.

In de loop van de jaren negentig kocht het publiek de paperclips steeds meer in China omdat dat minder kostte. Dit was de reden om de eigen productie van paperclips in 2000 te beëindigen. De productiemachines zijn na de beëindiging doorverkocht aan PINCLIP Emmen, die moeizaam de productie heeft voortgezet en circa 2015 is gestopt met paperclips. Hierdoor kwam er een einde aan de productie van paperclips in Nederland.

De handelsactiviteiten van De Papierklem werden voortgezet in Meppel onder de naam De Papierklem Holding B.V. Dit bedrijf verkoopt onder andere kantoorartikelen waaronder uiteraard paperclips. Momenteel heeft de vierde generatie Rozegarde de leiding over dit bedrijf, mevrouw K. Rozegarde.

In het fabriekspand aan de Industrieweg 7 is reeds 15 jaar de firma Wildfanger gevestigd. Vijfentwintig jaar geleden startte deze onderneming met een webshop de verkoop van tuinartikelen.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Interview met de heer J.M. Burgman, voormalig verantwoordelijke voor bouw en onderhoud productiemachines bij De Papierklem in Maartensdijk door Jacques Reijniers.

Interview en nadere informatie met de heer J. Rozegarde jr, voormalig directeur De Papierklem, door Jacques Reijniers

Website www.papierklem.nl.

Informatie Historische Vereniging Maartensdijk.