Op de ansichtkaart: links de Soestdijkseweg omstreeks 1900 (Collectie Het Utrechts Archief). De weg van Soestdijk naar De Bilt was een belangrijke verbindingsweg voor Soest en Baarn. Vanaf 1826 werd er aan deze weg een eeuw lang tol geheven. Het zuidelijke gedeelte stond bekend als de Spieringweg omdat er een boerderij met de naam De Spiering stond.

 

Meer informatie

Oorspronkelijk was de Soestdijkseweg een zandweg en in het begin van de negentiende eeuw was die in een zeer slechte staat. In 1826 gaf de regering toestemming aan Jhr. Mr. J. Huydecoper van Maarsseveen en H.A. Laan om die weg te bestraten en op drie plekken tol te heffen.

In de twintigste eeuw groeide Bilthoven en werd het beheer van de tollen ingewikkeld. Door het toegenomen verkeer werden de eisen aan de weg groter. Daarom besloot de gemeenteraad van De Bilt in 1928 om het beheer van de weg over te nemen, om de weg te verbreden en de tol op te heffen. Het tolhuisje op de kruising met de Groenekanseweg is in 1960 verplaatst naar de overkant.
DAB

Literatuur:
J. van der Heijden, De Soestdijkseweg, in: De Biltse Grift 1994.
F. Nas, De tolweg naar Soestdijk, in: De Biltse Grift 1994.
L. Haan-Beerends, Biltse straten en wegen, lanen en stegen V, in: De Biltse Grift 2001.
S. Broekhoven en S. Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur, Zeist 1995 p. 190-192.

Spring naar toolbar