U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Dit beeld van Jaap van Meeuwen is te vinden voor het Dorpshuis in Westbroek. (Foto AD) Zie elders op deze site: De Stier van Maartensdijk en andere dieren.  Naast dit fraaie beeld staat het bankje van en voor dr. Smitt en zijn vrouw Meta. Smitt was een geliefd huisarts in het dorp Westbroek in de jaren 1967-1999. (foto AD)

 

Meer informatie

De sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen vindt zijn oorsprong in de middeleeuwse ridderroman van die naam en kende een enorme verspreiding over grote delen van Europa. De inhoud gaat terug tot de periode van Karel de Grote. De korte inhoud van het verhaal is het volgende.

Ridder Aymon was getrouwd met een zus van Karel de Grote. Zij schonk Aymon vier zonen: Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. Reinout doodde per ongeluk twee paarden die hij van zijn vader gekregen had. Toen kreeg hij het ros Beiaard, dat hij na een heroïsche strijd wist te temmen. Bij een ruzie doodde Reinout Lodewijk, de zoon van Karel de Grote. De vier zonen van Aymon vluchtten op het paard Beiaard voor de wraak van de keizer. Karel de Grote eiste als genoegdoening het paard, dat hij tenslotte liet verdrinken.

AD

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Over Jaap van Meeuwen zie men zijn site: http://www.jaapvanmeeuwen.nl/Jaap_van_Meeuwen/Galerie.html