Deze foto toont het Kaasboertje in de Vinkenlaan. De Vinkenlaan dateert van de eerste jaren van de twintigste eeuw.  Het gedeelte aan de stationszijde zou in de jaren twintig deel gaan uitmaken van de Julianalaan. In de loop der jaren waren aan de Vinkenlaan talrijke winkels gevestigd: de kleermaker Geleijns, de schoenmaker Van Dijk en de kapsalon Jaspers op respectievelijk de nummers 4, 6 en 8.

Aan de andere kant van de straat op de oneven nummers 9 tot 33 de groenteman Tabak, de slagerij Van der Woerd, de Jaminwinkel van Hardeman, juwelier Wolthuis, de fourniturenzaak van Van Ooijen, de boekwinkel en uitleenbibliotheek van Bangma, het bloemenmagazijn van Pul en de kapsalon van Rijksen. We behandelen onder meer de kruidenierswinkel van Gerard van Mourik op nummer 19 die ’t Kaasboertje werd genoemd. In 1974 vestigde zich op nummer 31 de meubelzaak Veldhoven Interieurs, die daarvoor op de Van Dijcklaan te vinden was.

Een beeldbepalend element was de Melchiorbank, die in 1928 was neergezet ter nagedachtenis van dr. H.W. Melchior nadat hij een jaar eerder bij een auto-ongeluk was overleden. Hij was een bevlogen huisarts en bevorderde het sociale leven in de gemeenschap. Hij was ook degene die in 1917 de naam Bilthoven bedacht. Helaas is de bank, die al enige tijd verwaarloosd was, in 2020 door bulldozers weggehaald. Van de oorspronkelijke winkelpanden aan de Vinkenlaan is weinig overgebleven. In het gebouw op nummer 25, waar nu het restaurant Bubbles & Blessings is gevestigd, is het pand van de voormalige bibliotheek-boekhandel Bangma nog enigszins te herkennen.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER