Hierboven zien we de vlag van de gemeente De Bilt, die op 1 januari 2001 door de gemeenteraad als zodanig is vastgesteld. Voorafgaand aan de samenvoeging van  Maartensdijk en De Bilt gebruikten De Bilt en Maartensdijk ieder een andere vlag.

 

Meer informatie

Naast een wapen heeft De Bilt ook een vlag. Door de samenvoeging van de gemeentes Maartensdijk en De Bilt in 2001 moest er een nieuwe vlag komen. Hij bevat het rooster van Sint Laurens dat ook in het nieuwe wapen staat afgebeeld. De driehoek verwijst naar Sint Maarten, die ooit zijn mantel schuins in tweeën sneed om hem met een bedelaar te delen. Op het wapen van de voormalige gemeente Maartensdijk was al een afbeelding van Sint Maarten te zien.

De vlag van de oude gemeente De Bilt was gebaseerd op het oude gemeentelijke wapen. Hij droeg het rooster van Sint Laurentius in wit en zwart zoals op het wapen te zien was. De kleuren van de achtergrond, rood en wit, waren afkomstig van het aan Laurentius gewijde klooster Oostbroek. De vlag was nog niet heel oud: hij was in 1963 vastgesteld. Die voormalige vlag is onderaan afgebeeld.

DAB

Literatuur:

Wikipedia, De vlag van De Bilt.

R. Kersten, De vlag van De Bilt, in: De Biltse Grift april 1995.