Geruime tijd vóór 1968 was de heer De Wilde sr. in Maartensdijk aan de Otto Doornenbalweg gestart met een smederij voor de landbouw in de regio. Hij zat in een gebouw met 120 m² vloeroppervlakte. Zijn passie was het leveren van een bijdrage aan de verdere landbouwmechanisatie. Inmiddels is het bedrijf onder de naam De Wilde Metaal uitgegroeid tot een bekend toeleveringsbedrijf in de metaalindustrie. Het heeft in de loop der jaren spectaculaire bijdragen op het gebied van staalconstructies geleverd. Afbeeldingen: het bedrijfspand in Bilthoven en een voorbeeld van een product. (Foto’s: Jacques Reijniers)

 

Meer informatie

In 1968 is het De Wilde Metaal gestart in Maartensdijk als een landbouwsmidse onder de naam Evers en De Wilde. De twee eigenaren waren familie van elkaar. Na verschillende jaren gewerkt te hebben voor de boeren in de regio, breidden zij hun werkterrein uit naar de industrie en de bouw. Het bedrijf bouwde in de beginjaren ook mobiele melkunits voor het ‘doorloopmelken’ van koeien.

In de loop van de decennia heeft men hoogwaardige en moderne bewerkingsmachines aangeschaft en zijn er vakmensen aangenomen en opgeleid. Door de groei verhuisde het bedrijf na enkele jaren naar Dierenriem 1 in Maartensdijk, waar men de beschikking kreeg over 1.000 m² vloeroppervlakte.

Het bedrijf is als toeleverancier voor derden gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk van staal, roestvrijstaal en aluminium. Een paar voorbeelden van producten die gemaakt werden zijn stalen plantenbakken in Monaco, plaatwerk voor grondverzetmachines, trappen, hekwerken en de gevel van het Beatrixtheater. Een wereldprestatie vormde in 2015 de opdracht voor de bouw van het podium voor het songfestival in Wenen. In 47 vrachtwagens werd de gemaakte constructie van Maartensdijk naar Wenen vervoerd.

De verdergaande ontwikkelingen van de onderneming dwongen tot uitbreiding die in Maartensdijk niet meer mogelijk was. De gemeente De Bilt bood het bedrijf in 2008 de gelegenheid om te verhuizen naar het industriegebied Larenstein in Bilthoven, waar het de beschikking kreeg over 4.500 m² vloeroppervlakte. In 2011werd het bedrijfspand in gebruik genomen. Er werken op dit moment circa 40 medewerkers. Het familiebedrijf wordt geleid door de heer Gerben de Wilde.

JJR

 

Literatuur:

Website <www.dewildemetaal.nl.

Interview met de heer G. de Wilde, algemeen directeur De Wilde Metaal, door Jacques Reijniers en bezoek aan de onderneming.