Ruim vijfenvijftig jaar geleden begon Difrax met de verkoop van wattenstaafjes om de oortjes van baby’s schoon te maken. Inmiddels is Difrax uitgegroeid tot een succesvolle internationale speler op het gebied babyproducten. Het bedrijf verkoopt onder andere babyflessen, spenen, fopspenen, drinkbekers, knuffels en veiligheidsartikelen. Het is een innovatieve en internationale handelsonderneming met haar roots in Bilthoven. Hierboven: De twee oprichters en het pand waar het allemaal begon. (Foto Difrax)

 

Meer informatie

In 1967 startten Dimphna en Frank van Eijkelenborg hun handelsonderneming in babyproducten vanuit hun huis aan de Van Ostadelaan in Bilthoven. De naam Difrax is samengesteld uit Di van Dimphna en de Fra van Frank, gevolgd door de X van de opvolger. De opvolger was toen uiteraard nog niet bekend, maar sinds 1999 wordt het bedrijf geleid door hun dochter Vivienne. Ook haar zus is werkzaam in de organisatie.

Het kantoor en het magazijn waren in het begin het huis van de oprichters. Door de groei betrokken zij later een pand aan de Lassuslaan. Het magazijn was in die tijd gevestigd in Groenekan. In 1996 werd het huidige bedrijfspand met kantoor en magazijn aan de Rembrandtlaan geopend. (foto JJR)

Het doel van Vivienne van Eijkelenborg is om kwalitatieve babyproducten medisch en hip te maken. Daarom werkt Difrax tijdens de ontwikkeling van babyproducten samen met medische deskundigen. ‘Naast een aantrekkelijke vormgeving is het van groot belang dat de producten ook medisch verantwoord zijn’, aldus Difrax. Hiermee vervult Difrax de missie om wereldwijd moeders en aanstaande moeders ‘A little help’ te bieden.

Innovatie vormt een rode draad door de bedrijfsvoering. Zo werd in 2006 de ‘beroemde’ anti-colic S-fles geïntroduceerd, Deze iconische fles groeit uit tot de beste verkochte babyfles in de Benelux. Een foto hiervan prijkt prominent op de muur van het bedrijfspand en kan worden gezien vanaf het station Bilthoven. Difrax heeft verschillende internationale awards gewonnen. Er werken 35 werknemers bij het bedrijf en de producten worden momenteel in 40 landen verkocht.

In 2016 werd Vivienne van Eijkelenborg voor al haar initiatieven bekroond tot Zakenvrouw van het jaar.

Ten tijde van het schrijven van deze post (februari 2023) werd via een persbericht bekendgemaakt dat de familie Van Eijkelenborg de onderneming Difrax verkocht heeft aan Canpol, een Poolse onderneming met 400 werknemers; een mooie kans voor Difrax.  Door deze verkoop kunnen de internationale  groeiambities van Difrax verder gerealiseerd worden. Difrax blijft vanuit Bilthoven opereren.

 

JJR

Literatuur

Bedrijfsinformatie en historische informatie van Difrax, o.a. ook persbericht verkoop bedrijf

Archief ‘Historische Kring D’Oude School’

www.difrax. nl

Krantenberichten: NRC 7.5.2008, Bilthovense Courant 28.10.2009