Afgebeeld is een brandweerauto gefabriceerd door de Koninklijke Fabriek van Auto-, motor- en handbrandspuiten firma H.T. & A.H. van Bergen jr. uit Delfzijl. (Fotograaf onbekend, Groninger Archieven). De afbeelding dateert van omstreeks 1935.

 

 

Meer informatie

Deze onderneming had in Bilthoven vanaf 1928 een filiaal op het adres  Spoorlaan 24 (oostelijke hoek Koppellaan). Het pand werd dat jaar aangekocht door Herman Tjapko van Bergen,  fabrikant en handelaar in brandspuiten.  De firma Van Bergen is ook bekend vanwege de klokkengieterij die in Heiligerlee geëxploiteerd werd. Onbekend is wanneer de fabriek in Bilthoven ophield te bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog blijkt het pand in andere handen te zijn overgegaan.

Op de achterzijde van de getoonde reclamekaart met poststempel 1936 staat te lezen: Moderne Autobrandspuit, cap. 1800 tot 3500 L. min., spuitafstand. 1 straal 50 Meter, 6 stralen 30 Meter. Wordt geheel naar wensch gebouwd. Ook specialiteit in slangen, standpijpen,  koppelingen enz.

Hieronder staat een foto van omstreeks 1935 van een voor de brandweer van Dokkum geproduceerde spuitwagen (fotograaf onbekend, Groninger Archieven).

AD

Literatuur: Louis van Telgen, Belangrijke brandweerpersoonlijkheden: Familie van Bergen, te vinden op de site: http://www.brandweer.org/data/uploads/dwnld-wbh-Biografie-VanBergen-12.pdf